Отвара се изложба Art + Science

Отвара се изложба Art + Science

15. април 2017.[:]

У четвртак, 27. априла, у Културном центру Београда отвара се изложба Art+Science програма, уз бројне радове домаћих и страних уметника

Центар за промоцију науке отвара 27. априла изложбу Art+Science у Културном центру Београда. Свечано отварање је у 20 часова, у Дворани КЦБ-а, уз два наступа уживо: немачке уметничке групе Квадратуре, победника на глобалном конкурсу Art+Science (http://quandrature.co/), и Алекса Геваре, перуанског визуелног уметника који ради у Берлину (http://alex-guevara.com/).

Већ наредног дана, 28. априла, у оквиру A+S, у Галерији науке и технике САНУ, од 19 часова можете да погледате изложбу Универзални објекти и разговарате са српско-словеначком уметницом Тањом Вујиновић.

Изложба која је наишла на изузетан пријем прошле године, када је први пут организована, овога пута биће доступна на неколико локација: у галерији Podroom и галерији Артгет у КЦБ-у, у Галерији науке и технике САНУ, и на другим локацијама у Ритопеку, Новом Саду и Крагујевцу, а окупиће бројне домаће и иностране уметнике.

Победници циклуса националне селекције А+S за 2016/17. ће у галерији Podroom, од 27. априла изложити премијерно своје радове. Исидора Тодоровић представиће рад Horologium Nocturnum, просторну инсталациjу коjа се састоjи од три висећа геометриjска елемента кроз коjа капље вода, симболишући проток времена. Марија и Милан Личина изложиће рад Далекима… замишљен као аудио-визуелно искуство неограниченог трајања које се бави могућом комуникацијом на међуцивилизацијском нивоу.

Међу двадeсеторо уметника, десеторо долази из иностранства (Немачке, Кореје, Италије, Словеније и Перуа). На отварању ће бити представљени и радови уметничке групе Квадратуре из Берлина инспирисани свемиром. Ова група је, иначе, победник глобалног Art+Science конкурса.

Тања Вујиновић, уметница која живи и ради у Словенији, приказаће у Галерији науке и технике САНУ радове из серије Универзални објекти. У својим радовима Тања истражује однос између свести и технологије кроз дигитални анимизам и контемплативну игру. Јужнокорејски дуо Шинсеунгбак Кимјонгхун приказаће рад Мачка или човек, иза којег стоји креативна употреба софтвера за препознавање лица.

Перуански уметник Алекс Гевара, који ће се представити и на отварању, у свом раду бави се напредним технологијама у домену неуронауке и можданих таласа, док Паоло Ћирио и Алесандро Лудовико из Италије приказују хакерску трилогију, уметничку (зло)употребу интернета и доступних података.

Саша Спачал, словеначка уметница, понудиће посетиоцима посебан доживљај на тему симбиотичке међузависности човека и природе: лежећи у специјалној капсули, свако ће имати прилику да се повеже са светом гљива.

Такође, од домаћих уметника, ту су и Драган Илић, који је са својим перформансом, уз преплет роботике и уметности, имао један од најатрактивнијих наступа на фестивалу Арс електроника у Линцу. Такође, у галерији Podroom КЦБ-а биће представљен и интерактивни модел хибридног клавира који је конструисао тим инжењера из Србије у оквиру пројекта Квантна музика. Хибридни клавир биће премијерно представљен ове јесени у Београду, а на њему ће композиције изводити ЛП Дуо.

Координатор пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке, у оквиру ког је организована изложба Art+Science, јесте Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), ЏиВи Арт из Лондона (GV Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.

Art+Science изложба ће трајати на неколико локација све до 25. маја.

Улаз на изложбу је бесплатан.

——

Као најава изложбе Art+Science, у излогу новоотвореног Научног клуба Београд, у Улици краља Петра 46, изложен је рад После сигурности уметничке групе Каркатаг из Београда.

——–

Истражите више о изложби Art+Science: cpn.rs/artandscience

Остале активности