Научни камион ЦПН

Научни камион ЦПН

14. новембар 2015.[:]

Прва станица Научног камиона је Шабац, где се од 16. новембра одржавају радионице, изложба, предавања и трибина

Научни камион ЦПН у понедељак, 16. новембра, креће на пут кроз Србију. Прва станица ове нове инфраструктуре Центра за промоцију науке је Шабац, град у коме је Научни камион ЦПН направљен. Свечаност поводом почетка рада камиона организована је 16. новембра у 12 часова. На њој ће говорити градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, и директор Центра за промоцију науке, Немања Ђорђевић.

У Шапцу ће камион бити склопљен у Улици Николе Тесле, у насељу Летњиковац, од 16. до 20. новембра. У овом периоду у камиону ће се одржавати радионице за децу посвећене Међународној години светлости, а присутни ће, између осталог, бити у прилици да направе своје спектроскопе. Уз то, ЦПН представља нову изложбу Спектри за шабачку публику, а организована су и два предавања у понедељак и среду о суперхеројима науке и о светлости. У петак у 19 часова у камиону ће бити организована и трибина о животу изван Земље.

Научни камион Центра за промоцију науке је покретна лабораторија, учионица и изложбени простор домаће производње. Осмишљен је тако да може да стигне у све делове Србије и приближи науку грађанима кроз различите програме који се у њему одржавају.

На први поглед овај камион изгледа као обичан тегљач с приколицом. Међутим, када стигне на локацију расклапа се и постаје двоспратни простор површине 120 квадратних метара за радионице, изложбе, научнопопуларна предавања и трибине.

Захваљујући Научном камиону ЦПН, покретној инфраструктури за промоцију науке, култура науке стиже у све крајеве Републике Србије. Тиме се остварује главна мисија Центра за промоцију науке – да знање у 21. веку постане доступно свим грађанима Србије.

Домет: територија Републике Србије

Циљна група: сви грађани

Дужина: 16,5м/18,5м

Висина: 4м/6,5м

Ширина: 2,5м/8,5м

Површина: 120 квадратних метара

Маса: 30 тона

Остале активности