Naučni kamion CPN

Naučni kamion CPN

14. novembar 2015.[:]

Prva stanica Naučnog kamiona je Šabac, gde se od 16. novembra održavaju radionice, izložba, predavanja i tribina

Naučni kamion CPN u ponedeljak, 16. novembra, kreće na put kroz Srbiju. Prva stanica ove nove infrastrukture Centra za promociju nauke je Šabac, grad u kome je Naučni kamion CPN napravljen. Svečanost povodom početka rada kamiona organizovana je 16. novembra u 12 časova. Na njoj će govoriti gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, i direktor Centra za promociju nauke, Nemanja Đorđević.

U Šapcu će kamion biti sklopljen u Ulici Nikole Tesle, u naselju Letnjikovac, od 16. do 20. novembra. U ovom periodu u kamionu će se održavati radionice za decu posvećene Međunarodnoj godini svetlosti, a prisutni će, između ostalog, biti u prilici da naprave svoje spektroskope. Uz to, CPN predstavlja novu izložbu Spektri za šabačku publiku, a organizovana su i dva predavanja u ponedeljak i sredu o superherojima nauke i o svetlosti. U petak u 19 časova u kamionu će biti organizovana i tribina o životu izvan Zemlje.

Naučni kamion Centra za promociju nauke je pokretna laboratorija, učionica i izložbeni prostor domaće proizvodnje. Osmišljen je tako da može da stigne u sve delove Srbije i približi nauku građanima kroz različite programe koji se u njemu održavaju.

Na prvi pogled ovaj kamion izgleda kao običan tegljač s prikolicom. Međutim, kada stigne na lokaciju rasklapa se i postaje dvospratni prostor površine 120 kvadratnih metara za radionice, izložbe, naučnopopularna predavanja i tribine.

Zahvaljujući Naučnom kamionu CPN, pokretnoj infrastrukturi za promociju nauke, kultura nauke stiže u sve krajeve Republike Srbije. Time se ostvaruje glavna misija Centra za promociju nauke – da znanje u 21. veku postane dostupno svim građanima Srbije.

Domet: teritorija Republike Srbije

Ciljna grupa: svi građani

Dužina: 16,5m/18,5m

Visina: 4m/6,5m

Širina: 2,5m/8,5m

Površina: 120 kvadratnih metara

Masa: 30 tona

Ostale aktivnosti