Svetski dan nauke

Svetski dan nauke

10. novembar 2015.[:]

Na Svetski dan nauke, 10. novembra, CPN najavljuje svoj Naučni kamion, putujuću izložbu Spektri i knjigu Naučna komunikacija

Svetski dan nauke obeležava se svuda u svetu 10. novembra. Prvi put je obeležen 10. novembra 2002. godine, kada je Unesko ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. U Srbiji je ovaj dan prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke, i od tada se održava svake godine.

 Ove godine, Centar za promociju nauke povodom Svetskog dana nauke predstavlja Naučni kamion, izložbu Spektri i svoje novo izdanje, knjigu Naučna komunikacija.

Knjiga Naučna komunikacija biće predstavljena u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u utorak, 10. novembra, u 12 časova. Naučna komunikacija je  praktični vodič, prvo izdanje ove vrste na srpskom jeziku namenjeno naučnicima, ali i svima onima koji želi da teško razumljive naučne podatke prevedu u razumljiv i interesantan jezik. Autor knjige je ugledni francuski biohemičar Pjer Laslo koji je ostvario izuzetnu karijeru kao naučnik i konsultant u privredi, a o knjizi će, između ostalih, govoriti i Nemanja Đorđević, direktor CPN-a, i Ivan Umeljić, urednik izdanja CPN-a.

Svetski dan nauke biće obeležen i izložbom Spektri, posvećenoj Međunarodnoj godini svetlosti.  Ova putujuća izložba kreće iz dva grada, Valjeva i Obrenovca, da bi sredinom oktobra stigla u Šabac, a početkom decembra i na Festival nauke u Beogradu.  Izložba Spektri pruža odgovore na mnoga pitanja o svetlosti i spektrima elektromagnetnog zračenja.  Posetici, između ostalog, imaju priliku da među eksponatima vide kako se proverava autentičnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio antene i šta bismo mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju.

Mobilna promocija nauke na četiri točka počinje svoj život neposredno nakon Svetskog dana nauke. Naučni kamion CPN-a kreće 16. novembra na svoj put mobilnog promotera nauke, i to iz Šapca. Naučni kamion je pokretna naučna laboratorija, sa radnim stanicama i interaktivnim eksponatima, dizajnirana tako da podstakne i probudi interesovanje najšire javnosti, posebno mladih, za nauku. Konstrukcija kamiona je rasklopiva u 120 kvadratnih metara, opremljena je specifičnom opremom i velikim brojem senzora koji prikazuju najnovija tehnološka dostignuća.

Naučni kamion će 16. novembra stajati na raspolaganju svim zainteresovanim posetiocima u šabačkom naselju Letnjikovac.

Ostale aktivnosti