Светски дан науке

Светски дан науке

10. новембар 2015.[:]

На Светски дан науке, 10. новембра, ЦПН најављује свој Научни камион, путујућу изложбу Спектри и књигу Научна комуникација

Светски дан науке обележава се свуда у свету 10. новембра. Први пут је обележен 10. новембра 2002. године, када је Унеско установио Светски дан науке за мир и развој, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. У Србији је овај дан први пут прослављен 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке, и од тада се одржава сваке године.

 Ове године, Центар за промоцију науке поводом Светског дана науке представља Научни камион, изложбу Спектри и своје ново издање, књигу Научна комуникација.

Књига Научна комуникација биће представљена у Институту за филозофију и друштвену теорију у уторак, 10. новембра, у 12 часова. Научна комуникација је  практични водич, прво издање ове врсте на српском језику намењено научницима, али и свима онима који жели да тешко разумљиве научне податке преведу у разумљив и интересантан језик. Аутор књиге је угледни француски биохемичар Пјер Ласло који је остварио изузетну каријеру као научник и консултант у привреди, а о књизи ће, између осталих, говорити и Немања Ђорђевић, директор ЦПН-а, и Иван Умељић, уредник издања ЦПН-а.

Светски дан науке биће обележен и изложбом Спектри, посвећеној Међународној години светлости.  Ова путујућа изложба креће из два града, Ваљева и Обреновца, да би средином октобра стигла у Шабац, а почетком децембра и на Фестивал науке у Београду.  Изложба Спектри пружа одговоре на многа питања о светлости и спектрима електромагнетног зрачења.  Посетици, између осталог, имају прилику да међу експонатима виде како се проверава аутентичност новчаница помоћу ултраљубичастог зрачења, како нас види инфрацрвена камера, како функционишу радио антене и шта бисмо могли да видимо када би светлост садржала само једну боју.

Мобилна промоција науке на четири точка почиње свој живот непосредно након Светског дана науке. Научни камион ЦПН-а креће 16. новембра на свој пут мобилног промотера науке, и то из Шапца. Научни камион је покретна научна лабораторија, са радним станицама и интерактивним експонатима, дизајнирана тако да подстакне и пробуди интересовање најшире јавности, посебно младих, за науку. Конструкција камиона је расклопива у 120 квадратних метара, опремљена је специфичном опремом и великим бројем сензора који приказују најновија технолошка достигнућа.

Научни камион ће 16. новембра стајати на располагању свим заинтересованим посетиоцима у шабачком насељу Летњиковац.

Остале активности