Путујућа изложба „Спектри“

Путујућа изложба „Спектри“

6. новембар 2015.[:]

Изложба посвећена светлости свој пут почиње у Ваљеву и Обреновцу 3. новембра, а затим посећује друге градове у Србији

За крај 2015. године, званичне Међународне године светлости, Центар за промоцију науке спремио је велику изложбу под називом „Спектри“. Изложба креће из два града, Ваљева и Обреновца, у уторак, 3. новембра.

“Спектри” покривају шест области које чине електромагнетно зрачење: радио-таласе, захваљујући којима комуницирамо још од краја 19. века, микро-таласе, којима можемо да загревамо храну, инфрацрвено зрачење, које користе термалне камере, видљиви део спектра на које реагује људско око, ултраљубичасто зрачење које може служити и за стерилизацију, и X и гама-зрачењe високих енергија.

Свака од области је изложба за себе, а представљена је одређеном бојом и састоји се од неколико интерактивних експоната, на којима посетиоци сами могу да испробају и тестирају особине електромагнетних таласа.

Ова изложба ће пружити одговоре на многа питања о светлости и спектрима електромагнетног зрачења, а посетици ће, између осталог, међу експонатима бити у прилици да виде како се проверава аутентичност новчаница помоћу ултраљубичастог зрачења, како нас види инфрацрвена камера, како функционишу радио антене и шта бисмо могли да видимо када би светлост садржала само једну боју.

Изложба траје до 14. новембра. Након Обреновца и Ваљева, „Спектри“ крећу на пут широм Србије, а ову годину заокружују у Београду, на великој манифестацији у децембру.

Остале активности