Математичке мозгалице

Математичке мозгалице

У оквиру манифестације Мај, месец математике која се реализује у сарадњи са Центром за промоцију науке Београд одржана је прва радионица „Математичке мозгалице”

Радионици су присуствовали ученици петог и шестог разреда ОШ „Нада Матић” из Ужица, док су ауторки Александри Весовић, наставници математике у спровођењу радионице помагали ученици шестог и седмог разреда ОШ „Емилија Остојић” из Пожеге.

Након уводног разговора са децом приказани су им логички задаци распоређени по Научном клубу (острво са благом, кругови у боји, низови бројева, пентаминионс, Ханојске куле, формирање коцки и слично)  који су учесници решавали уз помоћ ученика асистената. Деца су радо постављала питања и погађала решења логичких загонетки. Затим су ученици волонтери презентовали логичке мозгалице (Аритметички магички трик, бинарни кодови, логички низови бројева) која су деца у групи у такмичарском духу са успехом решавала. Да је радионица била успешна показује и чињеница да је један број деце остао и након радионице да решава постављене задатке.

Остале активности