Пројекти на Сајму

Пројекти на Сајму

У петак, 28. октобра, на штанду ЦПН-а су у оквиру Сајма књига представљени неки од европских пројеката на којима је ЦПН партнер

untitled(2)

И ове године, петак је дан када се на штанду Центра за промоцију науке гостима и сарадницима представљају актуелни европски пројекти у које је Центар за промоцију науке укључен, а са идејом да се мрежа партнера сваке године шири. Ове године у оквиру 61. Међународног сајма књига, представници ЦПН-а су у првом делу дана наставницима и директорима основних и средњих школа представили пројекте CREATIONS, Hypatia и Ноћ истраживача, да би поподневни део програма био посвећен пројекту Quantum music.

Центар за промоцију науке је угостио преко 20 наставника и директора основних и средњих школа из целе Србије на представљању и разговору о актуелним европским пројектима на којима је ЦПН партнер, а који се делом баве доуниверзитетским образовањем. Један од таквих пројеката је пројекат CREATIONS, који је понајвише окренут СТЕМ (енгл: science, technology, engineering and mathematics) дисциплинама и има циљ заступање креативних метода у подучавању ових дисциплина уз коришћење елемената уметничког стваралаштва, а које ће побудити креактивност и већи ангажман код ученика. Такође, било је речи и о пројекту Hypatia, који има за циљ да се што већи број тинејџера и тинејџерки мотивише да за своју будућу каријеру изаберу неку од СТЕМ дисциплина. Један од циљева пројекта је да се кроз конкретне активности и мере руше предрасуде и традиционална подела занимања на мушка и женска, а да се ученици усмеравају на то да постану  родно сензитивни, инклузивни и отворени млади људи.

Још један пројекат на коме је ЦПН укључен је и Ноћ истраживача, која је недавно обележена у преко 10 градова у Србији и која сваке године буди све веће интересовање грађана. О самом пројекту и колико је важно о науци причати да би се приближила грађанима говорила је др Тања Аднађевић, руководилац Сектора за програмске активности у ЦПН-у.

За крај програма у оквиру Међународног дана на штанду ЦПН-а вођен је разговор са Иваном Медић са Музиколошког института САНУ о пројекту Quantum music и тек израђеном хибридном клавиру, који је један од резултата овог пројекта, своју премијеру ће имати у новембру за време Keyboard Days фестивала у Београду.

untitled

Истражите више о пројекту CREATIONS
Истражите више о пројекту Hypatia
Истражите више о пројекту Ноћ истраживача
Истражите више о пројекту Quantum music

Остале активности