Projekti na Sajmu

Projekti na Sajmu

U petak, 28. oktobra, na štandu CPN-a su u okviru Sajma knjiga predstavljeni neki od evropskih projekata na kojima je CPN partner

untitled(2)

I ove godine, petak je dan kada se na štandu Centra za promociju nauke gostima i saradnicima predstavljaju aktuelni evropski projekti u koje je Centar za promociju nauke uključen, a sa idejom da se mreža partnera svake godine širi. Ove godine u okviru 61. Međunarodnog sajma knjiga, predstavnici CPN-a su u prvom delu dana nastavnicima i direktorima osnovnih i srednjih škola predstavili projekte CREATIONS, Hypatia i Noć istraživača, da bi popodnevni deo programa bio posvećen projektu Quantum music.

Centar za promociju nauke je ugostio preko 20 nastavnika i direktora osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije na predstavljanju i razgovoru o aktuelnim evropskim projektima na kojima je CPN partner, a koji se delom bave douniverzitetskim obrazovanjem. Jedan od takvih projekata je projekat CREATIONS, koji je ponajviše okrenut STEM (engl: science, technology, engineering and mathematics) disciplinama i ima cilj zastupanje kreativnih metoda u podučavanju ovih disciplina uz korišćenje elemenata umetničkog stvaralaštva, a koje će pobuditi kreaktivnost i veći angažman kod učenika. Takođe, bilo je reči i o projektu Hypatia, koji ima za cilj da se što veći broj tinejdžera i tinejdžerki motiviše da za svoju buduću karijeru izaberu neku od STEM disciplina. Jedan od ciljeva projekta je da se kroz konkretne aktivnosti i mere ruše predrasude i tradicionalna podela zanimanja na muška i ženska, a da se učenici usmeravaju na to da postanu  rodno senzitivni, inkluzivni i otvoreni mladi ljudi.

Još jedan projekat na kome je CPN uključen je i Noć istraživača, koja je nedavno obeležena u preko 10 gradova u Srbiji i koja svake godine budi sve veće interesovanje građana. O samom projektu i koliko je važno o nauci pričati da bi se približila građanima govorila je dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti u CPN-u.

Za kraj programa u okviru Međunarodnog dana na štandu CPN-a vođen je razgovor sa Ivanom Medić sa Muzikološkog instituta SANU o projektu Quantum music i tek izrađenom hibridnom klaviru, koji je jedan od rezultata ovog projekta, svoju premijeru će imati u novembru za vreme Keyboard Days festivala u Beogradu.

untitled

Istražite više o projektu CREATIONS
Istražite više o projektu Hypatia
Istražite više o projektu Noć istraživača
Istražite više o projektu Quantum music

Ostale aktivnosti