Награђене мале архитекте

Награђене мале архитекте

Пет најуспешнијих учесника архитектонске радионице Град и светлост, освојили су награде

Деjвид Мекфарлеjн, заменик амбасадора Велике Британиjе, и Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке доделили су у четвртак, 3. маја, у Галерији Прогрес награде најуспешнијим учесницима радионице Град и светлост.

Награђени су:

1. Никола Тришић, О.Ш. Филип Кљаjић Фића

2. Урош Чановић, О.Ш. Иван Горан Ковачић

3. Илија Николић, Архитектонска техничка школа

4. Jанко Ристић, Електротехничка школа Никола Тесла

5. Тања Хромин, X београдска гимназиjа

Они су својили књиге и друге симболичне поклоне за своје успешно учешће у радионици.

Радионица за децу и младе Град и светлост одржана је у оквиру Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА) од 20. до 29. априла 2012. у склопу изложбе „Педесет година архитектуре Лондона“ која је отворила БИНА-у.

У радионици су учествовали ученици седам београдских школа – основних школа „Филип Кљаjић Фића“ и „Иван Горан Ковачић“, затим Архитектонске техничке школе, Електротехничке школе „Никола Тесла“, као и VIII и XII београдске гимназиjа и X гимназиjе „Михаило Пупин“.

Током дванаест дана трајања радионице, учесници су правили макете центара два европска града – Лондона и Београда. Како би се скренула пажња на коришћење обновљивих извора енергиjе у циљу очувања животне средине, након завршеног радионичког дела програма у готове макете је инсталирано осветљење коjе се напаjа енергиjом добиjеном из обновљивих извора енергиjе.

Седма Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) одржава се од 19. априла до 4. маја. У овом периоду организоване су бројне изложбе, предавања, радионице, трибине и разговори са учесницима, као и девет шетњи током којих су представљени архитектонски најзанимљивији делови Београда.

Остале активности