Nagrađene male arhitekte

Nagrađene male arhitekte

Pet najuspešnijih učesnika arhitektonske radionice Grad i svetlost, osvojili su nagrade

Dejvid Mekfarlejn, zamenik ambasadora Velike Britanije, i Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke dodelili su u četvrtak, 3. maja, u Galeriji Progres nagrade najuspešnijim učesnicima radionice Grad i svetlost.

Nagrađeni su:

1. Nikola Trišić, O.Š. Filip Kljajić Fića

2. Uroš Čanović, O.Š. Ivan Goran Kovačić

3. Ilija Nikolić, Arhitektonska tehnička škola

4. Janko Ristić, Elektrotehnička škola Nikola Tesla

5. Tanja Hromin, X beogradska gimnazija

Oni su svojili knjige i druge simbolične poklone za svoje uspešno učešće u radionici.

Radionica za decu i mlade Grad i svetlost održana je u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) od 20. do 29. aprila 2012. u sklopu izložbe „Pedeset godina arhitekture Londona“ koja je otvorila BINA-u.

U radionici su učestvovali učenici sedam beogradskih škola – osnovnih škola „Filip Kljajić Fića“ i „Ivan Goran Kovačić“, zatim Arhitektonske tehničke škole, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, kao i VIII i XII beogradske gimnazija i X gimnazije „Mihailo Pupin“.

Tokom dvanaest dana trajanja radionice, učesnici su pravili makete centara dva evropska grada – Londona i Beograda. Kako bi se skrenula pažnja na korišćenje obnovljivih izvora energije u cilju očuvanja životne sredine, nakon završenog radioničkog dela programa u gotove makete je instalirano osvetljenje koje se napaja energijom dobijenom iz obnovljivih izvora energije.

Sedma Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) održava se od 19. aprila do 4. maja. U ovom periodu organizovane su brojne izložbe, predavanja, radionice, tribine i razgovori sa učesnicima, kao i devet šetnji tokom kojih su predstavljeni arhitektonski najzanimljiviji delovi Beograda.

Ostale aktivnosti