НАУЧНО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОДГОВОРНО ДРУШТВО У ЈУГОЗАПАДНОЈ СРБИЈИ

НАУЧНО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОДГОВОРНО ДРУШТВО У ЈУГОЗАПАДНОЈ СРБИЈИ

Радионице Научно образовање за одговорно друштво, у оквиру пројекта Scientiх, одржане су 30. новембра у Пријепољу и Новој Вароши, као и у Прибоју и Бајиној Башти 2. децембра.

Представници Центра за промоцију науке одржали су, под окриљем четвртог циклуса пројекта Scientix, радионицe на којима су представљени остали пројекти Центра у домену СТЕМ образовања. Присутни наставници упознати су, како са манифестацијма које Центар редовно спроводи на годишњем нивоу (нпр. Ноћ истражвача и М3), тако и са европским пројектима на којима је ЦПН један од партнера (нпр. пројекти STEM School Label, DoSE, ODYSSEy, LESTO и SALL).

Scientix је највећа СТЕМ мрежа у Европи, која повезује наставнике и едукаторе, омогућавајући размену иновативних педагошких приступа и пракси, као и бројне модалитете стручног усавршавања. На располагању је и велики број алата, система подршке и могућности за обуку наставника, попут различитих вебинара и курсева.

У оквиру посете школама на југозападу Србије, присутни наставници из 8 основних и 4 средње школе имали су прилику да се, у формату радионице, боље упознају са обиљем ресурса које могу и сами користити како би даље развијали СТЕМ облике наставе.

У другом делу радионице, наставници су сами осмишљавали своје идеје за интердисциплинарне СТЕМ пројекте које могу да примене у виду пројектне наставе у својим школама. Овакав вид сарадње има за циљ јачање не само међупредметних компетенција ученика, већ и сарадње наставника.

Остале активности