Ноћ истраживача 2015

Ноћ истраживача 2015

Успешно завршена шеста по реду манифестација Ноћ истраживача у нашој земљи[:]

ni_ns_2015

У десет градова широм Србије у петак 25. септембра успешно је одржана још једна Ноћ истраживача у Србији. Овогодишња манифестација обележавала је дест година од прве Ноћи истраживача у Европи и одвијала се паралелно у преко 300 градова широм старог континента. У нашој земљи ово је шести пут да се одржава највећа паневропска прослава у част истраживача.

Центар за промоцију науке је ове године у оквиру конзорцијума са Универзитетом у Новом Саду организовао Ноћ истраживача у неколико градова наше северне покрајине. Интересантан и богат програм припремљен је у Новом Саду, Зрењанину, Панчеву и Суботици.

У уторак 22. септембра, као увод у овогодишњу Ноћ истраживача, ЦПН је уз помоћ новосадских партнера организовао трибину на тему одговорно истраживање и иновације. На трибини су говорили Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, Весна Бенгин Црнојевић са Факултета техничких наука у Новом Саду и један од оснивача Biosense института, др Срђан Крчо, директор компаније ДунавНЕТ и др Далибор Петровић социолог, доцент на Саобраћајном факултету.

NS tribina04

12063518_890942644292410_3326957193486447769_n

У Новом Саду, манифестација се одржавала на две локације. У тржном центру Биг програм је био намењен пре свега најмлађима. Присутни посетиоци имали су прилику да се упознају са открићима која су променила свет, попут пеницилина, спектра, X зрачење, електрична струја и телескопа. Најмлађи посетиоци су имали прилику да учествују и у научном квизу и да освоје бројне награде.

Они ипак мало старији имали су прилику да у оквиру програма ”Кафа с научницима” поставе истраживачима питања из разних области науке. Такође, поводом десетогодишњице манифестације, било је организовано и директно укључење у Ноћ истраживача која се одвијала у Даблину. Упрксо облачном времену, манифестацију је посетило 20 000 људи.

Други део програма одржан је у познатом новосадском клубу Квотер. Програм је почео предавањем познате архитекте, кустоса и сценографа Мие Давид, током којег је покушала да да одговор на питање како наука и уметност мењају свет. Након предавања, публици су се представиле уметнице Александра Стратимитовић и Сандра Праун необичном светлосном инсталацијом, You say light – I think shadow. Након тога уследили су Научни квиз и Научни идол, односно такмичење научника у певању. Након проглашења победника, присутне посетиоце забављао је познати новосадских cover бендова Либертанго.

12063466_890886110964730_3793601719340540890_n

_MMM0273

Центар за промоцију науек организовао је и програм у Зрењанину, у простријама Гимназије. У оквиру мобилног планетаријума Центра биле су органзоване групне посете планетаријумским пројекцијама за децу различитих узраста, током којих су могли да чују  предавања о различитим небеским феноменима и објектима.

У Суботици, прославу је обележило дружење са истраживачима. Сви они који су се нашли на Радничком универзитету, имали су прилике да се упознају са различитим научним концептима, које су за ширу јавност припремили истраживачи.

_MMM0283

Остале активности