Noć istraživača 2015

Noć istraživača 2015

Uspešno završena šesta po redu manifestacija Noć istraživača u našoj zemlji[:]

ni_ns_2015

U deset gradova širom Srbije u petak 25. septembra uspešno je održana još jedna Noć istraživača u Srbiji. Ovogodišnja manifestacija obeležavala je dest godina od prve Noći istraživača u Evropi i odvijala se paralelno u preko 300 gradova širom starog kontinenta. U našoj zemlji ovo je šesti put da se održava najveća panevropska proslava u čast istraživača.

Centar za promociju nauke je ove godine u okviru konzorcijuma sa Univerzitetom u Novom Sadu organizovao Noć istraživača u nekoliko gradova naše severne pokrajine. Interesantan i bogat program pripremljen je u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu i Subotici.

U utorak 22. septembra, kao uvod u ovogodišnju Noć istraživača, CPN je uz pomoć novosadskih partnera organizovao tribinu na temu odgovorno istraživanje i inovacije. Na tribini su govorili Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, Vesna Bengin Crnojević sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i jedan od osnivača Biosense instituta, dr Srđan Krčo, direktor kompanije DunavNET i dr Dalibor Petrović sociolog, docent na Saobraćajnom fakultetu.

NS tribina04

12063518_890942644292410_3326957193486447769_n

U Novom Sadu, manifestacija se održavala na dve lokacije. U tržnom centru Big program je bio namenjen pre svega najmlađima. Prisutni posetioci imali su priliku da se upoznaju sa otkrićima koja su promenila svet, poput penicilina, spektra, X zračenje, električna struja i teleskopa. Najmlađi posetioci su imali priliku da učestvuju i u naučnom kvizu i da osvoje brojne nagrade.

Oni ipak malo stariji imali su priliku da u okviru programa ”Kafa s naučnicima” postave istraživačima pitanja iz raznih oblasti nauke. Takođe, povodom desetogodišnjice manifestacije, bilo je organizovano i direktno uključenje u Noć istraživača koja se odvijala u Dablinu. Uprkso oblačnom vremenu, manifestaciju je posetilo 20 000 ljudi.

Drugi deo programa održan je u poznatom novosadskom klubu Kvoter. Program je počeo predavanjem poznate arhitekte, kustosa i scenografa Mie David, tokom kojeg je pokušala da da odgovor na pitanje kako nauka i umetnost menjaju svet. Nakon predavanja, publici su se predstavile umetnice Aleksandra Stratimitović i Sandra Praun neobičnom svetlosnom instalacijom, You say light – I think shadow. Nakon toga usledili su Naučni kviz i Naučni idol, odnosno takmičenje naučnika u pevanju. Nakon proglašenja pobednika, prisutne posetioce zabavljao je poznati novosadskih cover bendova Libertango.

12063466_890886110964730_3793601719340540890_n

_MMM0273

Centar za promociju nauek organizovao je i program u Zrenjaninu, u prostrijama Gimnazije. U okviru mobilnog planetarijuma Centra bile su organzovane grupne posete planetarijumskim projekcijama za decu različitih uzrasta, tokom kojih su mogli da čuju  predavanja o različitim nebeskim fenomenima i objektima.

U Subotici, proslavu je obeležilo druženje sa istraživačima. Svi oni koji su se našli na Radničkom univerzitetu, imali su prilike da se upoznaju sa različitim naučnim konceptima, koje su za širu javnost pripremili istraživači.

_MMM0283

Ostale aktivnosti