Нови експонат у Парку знања

Нови експонат у Парку знања

Девети експонат у нишком „Парку знања”, постављен је у дворишту Регионалног центра

У овом специфично организованом и дизајнираном простору сада се налази и „Динамо бицикл” – бицикл са кућиштем за динамо генератор.

Унутар кућишта налази се зупчаник са ланцем чијим се окретањем педала у другом делу преноси обртај који покреће динамо генератор, а он опет даље пуни литијум јонску батерију која напаја радио уређај, интегрисан у волан од бицикла, затим пуњач за мобилни телефон и најзад лампу.

Динамо бицикл користи DC мотор са перманентим магнетима снаге 300W, максималне струје 20 А, а зависно од брзине окретања педала напон варира од 0 до 18 V.

Учењем путем овог и других експоната у парку, ученици пролазе кроз научно-истраживачки процес тј. мисаоно се ангажују. Овакав начин учења дозвољава им  да питају, истражују, критички промишљају, уочавају научне недоумице и заједно са наставником долазе до решења.

Израду експоната омогућио је Центар за промоцију науке Београд, кроз категорију 3 Јавног позива – Идејна решења за интерактивне експонате у парковима науке, а техничку реализацију израде Електротехничка школа „Никола Тесла” из Ниша.

Остале активности