Нова комета на небу

Нова комета на небу

4. март 2013.[:]

У сусрет новим узбуђењима на небу, Центар за промоцију науке организује Трибину четвртком: „Чекајући комету“, у Великој сали Студентског културног центра у Београду 7. марта, у 19 часова. Трибина се организује уочи новог занимљивог астрономског догађаја – проласка комете C/2011 L4, која ће у нашим крајевима бити видљива голим оком.

Након бројних чланака и телевизијских прилога последњих дана, на овој трибини ће се први пут уживо, пред публиком у Београду, разговарати о потенцијалној опасности од удара небеских тела, о могућности заштите наше планете и другим темама у вези са свемиром. Биће речи и о томе на који се начин ове небеске појаве помињу у популарној СФ литератури, стрипу, филму, али и у старим хроникама и древним рукописима.

Учесници трибине Центра за промоцију науке су најпознатији научници и промотери науке у Србији који се баве овом темом из различитих углова. Са радозналом публиком у СКЦ-у ће разговарати Милан М. Ћирковић из Астрономске опсерваторије у Београду, Никола Божић из Истраживачкe станицe „Петница“, Игор Смолић из Института за физику у Београду, Себастиан Аданко из Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“, Воја Антонић, научни писац, и Драгана Грбић из Института за књижевност и уметност.

Претходних недеља били смо сведоци неколико астрономских догађаја који су привукли пажњу, али и изазвали много недоумица, тако да их је потребно детаљније представити. Последњи од њих је пролазак комете коју су астрономи назвали C/2011 L4 (PANSTARRS). Она ће проћи најближе Земљи 5. марта, али и тад ће бити удаљенија од растојања између Сунца и Земље. Процењено је да ће комета достићи сјај довољан за видљивост голим оком, а биће најближа Сунцу 10. марта, после проласка кроз перихел (најмању удаљеност од Сунца).

Остале активности