Нови СТЕМ образовни концепти у Шапцу

Нови СТЕМ образовни концепти у Шапцу

У четвртак, 16. септембра у Научном клубу у Шапцу представљени су европски пројекти  који промовишу нове концепте у СТЕМ образовању.

Центар за промоцију науке је у четвртак 16. септембра 2021. одржао радионицу у Научном клубу у Шапцу у оквиру концепта Научно образовање за одговорно друштво. На радионици наставници основних и средњих школа из Шапца и околине имали прилику да се упознају са новинама у СТЕМ (енгл: Science, Technology, Engineering, Math – наука, технологија, инжењерство и математика) образовању кроз неколико европских пројеката у којима је Центар партнер.

Наставници су имали прилике из прве руке да чују од Scientix амбасадора и наставнице математике, Милеве Јелић из Бачке Паланке, више о могућностима које нуди  Scientix пројекат. Scientix представља највећу мрежу наставника природних наука из Европе и сходно томе пружа могућност за сарадњу и размену искустава са колегама. Ова мрежа додатно нуди и велики број различитих бесплатних наставних ресурса доступних онлајн за коришћење заинтересованим појединцима. Такође, присутнима су се испред Центра, који ће бити национална контакт тачка за Scientix IV пројекат, обратили Добривоје Лале Ерић и др Марјана Бркић, који координирају овај пројекат за Србију.

На радионици су представљени и пројекти Европска Ноћ истраживача и SALL, a присутни су упознати и са могућностима које нуде пројекти STEM School Label и DoSE. Циљ пројекта SALL је пажљиво проучавање и евалуација методологије и праксе школа као отворених лабораторија у стварним животним условима школских заједница различитих европских земаља. STEM School Label европски пројекат позива школе да се самоеволуирају у контексту примене СТЕМ образовних концепта у школској пракси, док је циљ пројекта DoSE да пружи подршку школама широм Европе у побољшању постојећих СТЕАМ приступа и њиховом обогаћивању специфичним елементима уметничког стваралаштва, као и подстицању младих да се приближе науци, развијају научна знања и опредељују се за научне каријере.

Остале активности