Novi STEM obrazovni koncepti u Šapcu

Novi STEM obrazovni koncepti u Šapcu

U četvrtak, 16. septembra u Naučnom klubu u Šapcu predstavljeni su evropski projekti  koji promovišu nove koncepte u STEM obrazovanju.

Centar za promociju nauke je u četvrtak 16. septembra 2021. održao radionicu u Naučnom klubu u Šapcu u okviru koncepta Naučno obrazovanje za odgovorno društvo. Na radionici nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Šapca i okoline imali priliku da se upoznaju sa novinama u STEM (engl: Science, Technology, Engineering, Math – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanju kroz nekoliko evropskih projekata u kojima je Centar partner.

Nastavnici su imali prilike iz prve ruke da čuju od Scientix ambasadora i nastavnice matematike, Mileve Jelić iz Bačke Palanke, više o mogućnostima koje nudi  Scientix projekat. Scientix predstavlja najveću mrežu nastavnika prirodnih nauka iz Evrope i shodno tome pruža mogućnost za saradnju i razmenu iskustava sa kolegama. Ova mreža dodatno nudi i veliki broj različitih besplatnih nastavnih resursa dostupnih onlajn za korišćenje zainteresovanim pojedincima. Takođe, prisutnima su se ispred Centra, koji će biti nacionalna kontakt tačka za Scientix IV projekat, obratili Dobrivoje Lale Erić i dr Marjana Brkić, koji koordiniraju ovaj projekat za Srbiju.

Na radionici su predstavljeni i projekti Evropska Noć istraživača i SALL, a prisutni su upoznati i sa mogućnostima koje nude projekti STEM School Label i DoSE. Cilj projekta SALL je pažljivo proučavanje i evaluacija metodologije i prakse škola kao otvorenih laboratorija u stvarnim životnim uslovima školskih zajednica različitih evropskih zemalja. STEM School Label evropski projekat poziva škole da se samoevoluiraju u kontekstu primene STEM obrazovnih koncepta u školskoj praksi, dok je cilj projekta DoSE da pruži podršku školama širom Evrope u poboljšanju postojećih STEAM pristupa i njihovom obogaćivanju specifičnim elementima umetničkog stvaralaštva, kao i podsticanju mladih da se približe nauci, razvijaju naučna znanja i opredeljuju se za naučne karijere.

Ostale aktivnosti