О науци и друштву у Бриселу

О науци и друштву у Бриселу

Крајем јануара, у Бриселу је, у организацији Европске комисије, одржан најавни скуп посвећен важном сегменту највећег европског програма за финансирање науке и иновација – Хоризонта 2020.

[:]

 

EU-parliament-154000289-gettyimages-1024x681

У питању је потпрограм Наука са и за друштво (Science with and for Society – SWAFS) који покрива широки спектар тема од научног образовања и научне комуникације, преко етичког оквира унутар научних истраживања и коришћења истраживачких података, до даљег утемељења и дубље анализе званичног концепта Европске уније – Одговорног истраживања и иновација (Responsible Research and Innovation – RRI).

На скупу су предстваљени позиви планирани за 2018. годину, а делимично и они који долазе у години која следи, уз нагласак на практичним информацијама и саветима који могу бити од користи потенцијалним апликантима, односно будућим корисницима средстава. Конкретни позиви су објашњени из перспективе финансијера – Европске комисије, кроз циљеве који се желе постићи одобравањем финансирања одређених пројеката.

Brisel-1

У наставку догађаја одржани су унапред договорени, билатерални састанци између самих учесника који су дошли из читаве Европе, па и шире. Испред Центра за промоцију науке, скупу је присуствовао Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу, који се сусрео са потенцијалним партнерима из Холандије, Италије, Турске, Норвешке, Естоније, Пољске и Француске.

Истражите више о конференцији у Бриселу: horizon-swafs2018.b2match.io/

Остале активности