Образовање будућности стигло у Крагујевац

Образовање будућности стигло у Крагујевац

Група за образовање, уз подршку компанија партнера, отворила је први Мејкерс лаб за крагујевачке средњошколце. Прва крагујевчка гимназија добила је Мејкерс лаб који се простире на 130м2 и подељен је на пет зона: бина за драмску секцију, физика и електроника, уметност, Лего роботика и радионичарска зона са алатима. Ово је дванаести по реду Мејкерс лаб, а до краја школске године планира се отварање још три.

На отварању учионице будућности у Крагујевцу, поред директорке школе Славице Марковић и Катарине Вељковић наставнице информатичке групе предмета и координаторке Мејкерс лаба, окупљенима су се обратили и представници Групе за образовање: Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији, др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке и Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације.

Поред представника Групе за образовање, обратио се и Владимир Радовановић, помоћник министарке у Сектору за иновације, трансфер технологије и технолошки развој, Министарства науке, технолошког развоја и иновација

Присутнима се обратила и Јованка Јовановић, генерална директорка компаније Bosch Србија.

У последњем делу програма представљени су радови из три секције школе, које из године у годину могу да се похвале невероватним резултатима и постигнућима: Секције примењене физике и електронике, Лего роботике, као и  Биолошке секције.

Како би подржали велике амбиције и жељу за сталним напретком школе и њених наставника и ђака, Група за образовање донирала је разнолику опрему  за овај лаб. Она обухвата све од 3Д оловке, 3Д штампача, ВР сета, Ардуино сетова, Распберрy Пи уређаја до сликарског штафелаја. Додатно је изграђена и бина за драмску секцију, по којој је школа, између осталог, препознатљива. Бина ће служити не само за уметност, већ и за бројна окупљања, с обзиром да на то да је школа добро повезана са локалном заједницом. Кроз поставку сваког лаба као центра школе, али и заједнице, подстичу се и локална партнерства као изузетно важан облик повезивања и додатне мотивације младих да остану у својим родним местима и земљи.

Прва крагујевачка гимназија има значајну сарадњу са Центром за промоцију науке, која се одвија кроз програмске активности у склопу годишњег програма Научног клуба Крагујевац. Овај клуб популаризује учење и стицање знања на неформалан начин, кроз радионице, панеле, предавања, семинаре и бројне друге активности, а уједно омогућава и сусрет студената, ученика и њихових наставника са научницима, истраживачима, као и представницима локалних самоуправа. Центар за промоцију науке је у сарадњи са Научним клубом Крагујевац био и иницијатор оснивања Научног парка, учионице на отвореном, у оквиру које интерактивни експонати приказују феномене из СТЕМ области.

Да наставе са својим успесима, стварају шта год замисле, повезују се са школама у земљи и иностранству и учине свако знање 21. века доступним, у великој мери доприноси и подршка партнера који удружено помажу изградњу и опремање свих Мејкерс лабова предвиђених за ову годину, а то су, поред компаније Bosch и Хенкел, Таркетт, Roma company, Tesla и NCR фондација.

Фото: Милош Д. Живојиновић

Остале активности