Obrazovanje budućnosti stiglo u Kragujevac

Obrazovanje budućnosti stiglo u Kragujevac

Grupa za obrazovanje, uz podršku kompanija partnera, otvorila je prvi Mejkers lab za kragujevačke srednjoškolce. Prva kragujevčka gimnazija dobila je Mejkers lab koji se prostire na 130m2 i podeljen je na pet zona: bina za dramsku sekciju, fizika i elektronika, umetnost, Lego robotika i radioničarska zona sa alatima. Ovo je dvanaesti po redu Mejkers lab, a do kraja školske godine planira se otvaranje još tri.

Na otvaranju učionice budućnosti u Kragujevcu, pored direktorke škole Slavice Marković i Katarine Veljković nastavnice informatičke grupe predmeta i koordinatorke Mejkers laba, okupljenima su se obratili i predstavnici Grupe za obrazovanje: Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Pored predstavnika Grupe za obrazovanje, obratio se i Vladimir Radovanović, pomoćnik ministarke u Sektoru za inovacije, transfer tehnologije i tehnološki razvoj, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Prisutnima se obratila i Jovanka Jovanović, generalna direktorka kompanije Bosch Srbija.

U poslednjem delu programa predstavljeni su radovi iz tri sekcije škole, koje iz godine u godinu mogu da se pohvale neverovatnim rezultatima i postignućima: Sekcije primenjene fizike i elektronike, Lego robotike, kao i  Biološke sekcije.

Kako bi podržali velike ambicije i želju za stalnim napretkom škole i njenih nastavnika i đaka, Grupa za obrazovanje donirala je raznoliku opremu  za ovaj lab. Ona obuhvata sve od 3D olovke, 3D štampača, VR seta, Arduino setova, Raspberry Pi uređaja do slikarskog štafelaja. Dodatno je izgrađena i bina za dramsku sekciju, po kojoj je škola, između ostalog, prepoznatljiva. Bina će služiti ne samo za umetnost, već i za brojna okupljanja, s obzirom da na to da je škola dobro povezana sa lokalnom zajednicom. Kroz postavku svakog laba kao centra škole, ali i zajednice, podstiču se i lokalna partnerstva kao izuzetno važan oblik povezivanja i dodatne motivacije mladih da ostanu u svojim rodnim mestima i zemlji.

Prva kragujevačka gimnazija ima značajnu saradnju sa Centrom za promociju nauke, koja se odvija kroz programske aktivnosti u sklopu godišnjeg programa Naučnog kluba Kragujevac. Ovaj klub popularizuje učenje i sticanje znanja na neformalan način, kroz radionice, panele, predavanja, seminare i brojne druge aktivnosti, a ujedno omogućava i susret studenata, učenika i njihovih nastavnika sa naučnicima, istraživačima, kao i predstavnicima lokalnih samouprava. Centar za promociju nauke je u saradnji sa Naučnim klubom Kragujevac bio i inicijator osnivanja Naučnog parka, učionice na otvorenom, u okviru koje interaktivni eksponati prikazuju fenomene iz STEM oblasti.

Da nastave sa svojim uspesima, stvaraju šta god zamisle, povezuju se sa školama u zemlji i inostranstvu i učine svako znanje 21. veka dostupnim, u velikoj meri doprinosi i podrška partnera koji udruženo pomažu izgradnju i opremanje svih Mejkers labova predviđenih za ovu godinu, a to su, pored kompanije Bosch i Henkel, Tarkett, Roma company, Tesla i NCR fondacija.

Foto: Miloš D. Živojinović

Ostale aktivnosti