Одржана обука за писање и управљање ЕУ пројектима

Одржана обука за писање и управљање ЕУ пројектима

Тренинг за припрему, писање и управљање Х2020 пројектима одржан је почетком октобра у Научном клубу Центра за промоцију науке, као и у Хотелу М, у Београду[:]

_MMM9973

Четвородневна обука „Тренинг за припрему, писање и управљање Х2020 пројектима“ одржана је почетком октобра 2017. године у Научном клубу Центра за промоцију науке, као и у Хотелу М, у Београду. Тренинг је имао два термина: 4-5. и 11-12. октобра 2017. године.

Обуку су организовали Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а уз подршку Центра за промоцију науке.

Током обуке, полазници су имали прилику да се упознају са свим аспектима припреме, писања и управљања пројектима у оквиру програма Европске комисије за финансирање научних истраживања Хоризонт 2020.

Обуку су водили представници научне заједнице који иза себе имају велики број успешно написаних пројеката, а који су уједно и евалуатори Европске комисије у Бриселу.

Један од предавача био је проф. др Стив Квери, шеф тима за едукацију Европске тренинг академије из Београда. Такође, обуку су водили и проф. др Горан Стојановић, са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, Гордана Влаховић, шеф међународне сарадње Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, као и Марија Шола, менаџер за међународне и националне пројекте на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.

_MMM9902

Током обуке било је речи о програму Хоризонт 2020, као и о могућностима које пружа истраживачима и другим заинтересованим странама. Такође, вршена је анализа отворених позива, дискутовало се о условима за аплицирање и процедурама приликом подношења предлога пројекта.

Осим тога, посебна пажња била је посвећена самом процесу писања: техникама за успешан дизајн предлога пројекта, као и његовим главним елементима који се односе на изврсност, имплементацију и утицај резултата пројекта. Било је речи и о томе како пронаћи адекватне пројектне партнере, како управљати пројектом, али и о изазовима током процеса имплементације.

Током последњег дана тренинга одржана је и додатна сесија намењена вођењу финансија у оквиру Х2020 пројеката.

Присутне учеснике су током првог дана поздравили др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Жарко Петровић, представник UNDP-а, и др Дубравка Вејновић, из Центра за промоцију науке.

Остале активности