Одржана обука за менаџере финансија ЕУ пројеката у култури

Одржана обука за менаџере финансија ЕУ пројеката у култури

Центар за промоцију науке, Деск Креативна Европа Србија и Мрежа финансијских менаџера ЕУ пројеката организовала је, у хибридном формату, од 10. марта до 7. априла, бесплатну вишедневну обуку за финансијско управљање европским пројектима у култури.

Програм обуке је осмишљен тако да омогућава савладавање почетних корака у анализи и разумевању процедура и правила управљања финансијама на пројектима подржаним средствима Европске уније. Посебан нагласак био је стављен на теме попут доброг планирања и спровођења пројеката финансираних кроз програм Креативна Европа.

Обука је била намењена професионалцима у јавном и цивилном сектору, са искуством вођења финансија, као и фриленсерима који су заинтересовани да се придруже тимовима међународних пројеката или започну консултантску каријеру на најбољи начин. Обуци је присуствовало 15 учесника, изабраних на основу раније објављеног конкурса, а водили су је домаћи експерти за административно и финансијско управљање пројектима.

Они су одржали серију предавања о управљању пројектима (правним и административним аспектима), припреми буџета предлога пројеката, имплементацији међународних пројеката у култури у националним правно-финансијским оквирима, те примерима успешних међународних пројеката у Србији. Организоване су такође и две радионице практичних вежби у којима су полазници припремали предлоге пројеката.

Обуке су се одвијале два пута недељено, а 6. априла одржана је и обука у Научном клубу Центра за промоцију науке.

Остале активности