Отворен Јавни позив за грађанска научна истраживања

Отворен Јавни позив за грађанска научна истраживања

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, 2. октобра, Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација званично су отворили Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања.

Након што је Јавни позив најављен и представљен у три универзитетска града у Србији – Новом Саду, Крагујевцу и Нишу – ред је дошао и на Београд. У препуној сали Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, 2. октобра, Јавни позив званично су отворили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, директор Универзитетске библиотеке проф. др Александар Јерков и в.д. директора Центра за промоцију науке др Марјана Бркић.

Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања биће отворен од 2. октобра до 1. новембра. Максимална средства која један пројекат може да добије су 4.000.000,00 динара.

„Данас званично отварамо Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања. Овај дан, на неки начин, представља прекретницу у научном приступу, зато што први пут формализујемо активно учешће грађана у процесу истраживања и иновација у Републици Србији“, рекла је у свом уводном обраћању др Бркић. „Циљ овог позива је да омогућимо широј заједници да се укључи у тражење решења за изазове данашњице, али и да, с друге стране, помогне грађанима да кроз научни процес боље разумеју научне феномене.“

„Овај позив представља покушај да читаву нашу заједницу укључимо у науку на најлепши могући начин“, истакла је др Беговић. „Изузетно ми је драго што је Србија препознала важност комуникације науке и што имамо механизме којима то може да се спроведе у дело, и једва чекам да видим какви ће бити пројекти који ће добити финансирање.“ Министарка је додала да се нада да ће одзив и заинтересованост грађана и истраживача бити велики, и да ће се буџет за овакву врсту позива из године у годину само увећавати. „Зато позивам и научноистраживачке организације и грађане да учествују у овом пројекту који свима може да донесе само бенефите.“

Окупљене је, затим, др Бојан Кениг, сарадник у Сектору програмских активности ЦПН-а, упознао са концептом и циљевима грађанских научних истраживања, али и са пропозицијама Јавног позива и свим детаљима у вези са аплицирањем.

Центар за промоцију науке организоваће, 12. октобра, у Научном клубу ЦПН-а, Инфо дан током којег ће заинтересовани моћи уживо, али и онлајн путем, да добију све потребне информације и отклоне недоумице у вези са овим позивом. За сва питања у вези са Јавним позивом пишите нам на имејл адресу: citizenscience@cpn.rs.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности