Otvoren Javni poziv za građanska naučna istraživanja

Otvoren Javni poziv za građanska naučna istraživanja

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, 2. oktobra, Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija zvanično su otvorili Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja.

Nakon što je Javni poziv najavljen i predstavljen u tri univerzitetska grada u Srbiji – Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu – red je došao i na Beograd. U prepunoj sali Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, 2. oktobra, Javni poziv zvanično su otvorili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, direktor Univerzitetske biblioteke prof. dr Aleksandar Jerkov i v.d. direktora Centra za promociju nauke dr Marjana Brkić.

Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja biće otvoren od 2. oktobra do 1. novembra. Maksimalna sredstva koja jedan projekat može da dobije su 4.000.000,00 dinara.

„Danas zvanično otvaramo Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja. Ovaj dan, na neki način, predstavlja prekretnicu u naučnom pristupu, zato što prvi put formalizujemo aktivno učešće građana u procesu istraživanja i inovacija u Republici Srbiji“, rekla je u svom uvodnom obraćanju dr Brkić. „Cilj ovog poziva je da omogućimo široj zajednici da se uključi u traženje rešenja za izazove današnjice, ali i da, s druge strane, pomogne građanima da kroz naučni proces bolje razumeju naučne fenomene.“

„Ovaj poziv predstavlja pokušaj da čitavu našu zajednicu uključimo u nauku na najlepši mogući način“, istakla je dr Begović. „Izuzetno mi je drago što je Srbija prepoznala važnost komunikacije nauke i što imamo mehanizme kojima to može da se sprovede u delo, i jedva čekam da vidim kakvi će biti projekti koji će dobiti finansiranje.“ Ministarka je dodala da se nada da će odziv i zainteresovanost građana i istraživača biti veliki, i da će se budžet za ovakvu vrstu poziva iz godine u godinu samo uvećavati. „Zato pozivam i naučnoistraživačke organizacije i građane da učestvuju u ovom projektu koji svima može da donese samo benefite.“

Okupljene je, zatim, dr Bojan Kenig, saradnik u Sektoru programskih aktivnosti CPN-a, upoznao sa konceptom i ciljevima građanskih naučnih istraživanja, ali i sa propozicijama Javnog poziva i svim detaljima u vezi sa apliciranjem.

Centar za promociju nauke organizovaće, 12. oktobra, u Naučnom klubu CPN-a, Info dan tokom kojeg će zainteresovani moći uživo, ali i onlajn putem, da dobiju sve potrebne informacije i otklone nedoumice u vezi sa ovim pozivom. Za sva pitanja u vezi sa Javnim pozivom pišite nam na imejl adresu: citizenscience@cpn.rs.

Foto: Marko Risović

Ostale aktivnosti