Предавање докторандима о научној комуникацији

Предавање докторандима о научној комуникацији

Центар за подршку докторским студијама при Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ реализовао је, 3. и 4. априла, семинар намењен студентима докторских студија, а уводно предавање о научној комуникацији одржао је Иван Умељић из Центра за промоцију науке

Семинар под називом „Култура научноистраживачког рада“ уприличен је у холу на спрату Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, а похађало га је више од стотину докторанада, који су имали могућност да целокупан догађај пропрате како уживо тако и путем видео-снимка. Студенте су на почетку семинара поздравили информатор саветник у Одељењу за научне информације и едукацију Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ др Драгана Столић и директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ др Александар Јерков.

Уводно предавање првог дана семинара одржао је руководилац сектора за издаваштво и медијску продукцију Центра за промоцију науке Иван Умељић, а тема коју је он обрадио била је научна комуникација. Студенти су током једночасовног излагања најпре имали прилику да се упознају са кључним одређењима научне комуникације, а потом и да увиде како процес комуницирања науке изгледа из перспективе једног лаика, тј. са каквим се све изазовима суочавају грађани када желе да дођу до релевантних информација из научне сфере.

Студенти су истог дана, у понедељак, 3. априла, од др Дамира Арсенијевића слушали о изазовима са којима се докторанди сусрећу током својих студија, а након тога, од Весне Абадић и Марије Гордић из Универзитетске библиотеке у Крагујевцу сазнали и нешто више о профилима истраживача.

У уторак, 4. априла, Дејана Каваја Станишић говорила је о добрим и лошим странама ChatGpt-ја, чет-бота који је за кратко време освојио свет и пронашао примену у различитим областима. Докторанди су потом испратили предавање др Драгане Столић „Опција Request permission“, а семинар је завршен излагањем Јоване Миловановић, студенткиње докторских студија на Филолошком факултету Универзитета у Београду, која је учесницима семинара приближила како изгледа припрема за излагање на научној конференцији.

Видео-снимке свих предавања реализованих у склопу семинара „Култура научноистраживачког рада“ можете пронаћи на следећем ЛИНКУ.

О Центру за подршку докторским студијама

Центар за подршку докторским студијама пружа стручну, информациону и едукативну помоћ докторандима, али и онима који намеравају да упишу докторске студије или су одбранили докторску дисертацију и желе да свој рад учине видљивијим.

Активности Центра посебно укључују:

1) Едукативни групни рад;

2) Инструктивни индивидуални рад, посебно у вези са питањима као што су: објављивање у категорисаним научним часописима, шифре истраживача и др;

3) Проверу оригиналности докторских дисертација;

4) Допуну и исправку података у репозиторијуму и друга питања у вези са одбрањеним и архивираним докторским дисертацијама;

5) Реализацију пројектних активности које имају за циљ унапређење стручне и информационе подршке докторским студијама.

 

 

Остале активности