Predavanje doktorandima o naučnoj komunikaciji

Predavanje doktorandima o naučnoj komunikaciji

Centar za podršku doktorskim studijama pri Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ realizovao je, 3. i 4. aprila, seminar namenjen studentima doktorskih studija, a uvodno predavanje o naučnoj komunikaciji održao je Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke

Seminar pod nazivom „Kultura naučnoistraživačkog rada“ upriličen je u holu na spratu Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, a pohađalo ga je više od stotinu doktoranada, koji su imali mogućnost da celokupan događaj proprate kako uživo tako i putem video-snimka. Studente su na početku seminara pozdravili informator savetnik u Odeljenju za naučne informacije i edukaciju Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ dr Dragana Stolić i direktor Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ dr Aleksandar Jerkov.

Uvodno predavanje prvog dana seminara održao je rukovodilac sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke Ivan Umeljić, a tema koju je on obradio bila je naučna komunikacija. Studenti su tokom jednočasovnog izlaganja najpre imali priliku da se upoznaju sa ključnim određenjima naučne komunikacije, a potom i da uvide kako proces komuniciranja nauke izgleda iz perspektive jednog laika, tj. sa kakvim se sve izazovima suočavaju građani kada žele da dođu do relevantnih informacija iz naučne sfere.

Studenti su istog dana, u ponedeljak, 3. aprila, od dr Damira Arsenijevića slušali o izazovima sa kojima se doktorandi susreću tokom svojih studija, a nakon toga, od Vesne Abadić i Marije Gordić iz Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu saznali i nešto više o profilima istraživača.

U utorak, 4. aprila, Dejana Kavaja Stanišić govorila je o dobrim i lošim stranama ChatGpt-ja, čet-bota koji je za kratko vreme osvojio svet i pronašao primenu u različitim oblastima. Doktorandi su potom ispratili predavanje dr Dragane Stolić „Opcija Request permission“, a seminar je završen izlaganjem Jovane Milovanović, studentkinje doktorskih studija na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koja je učesnicima seminara približila kako izgleda priprema za izlaganje na naučnoj konferenciji.

Video-snimke svih predavanja realizovanih u sklopu seminara „Kultura naučnoistraživačkog rada“ možete pronaći na sledećem LINKU.

O Centru za podršku doktorskim studijama

Centar za podršku doktorskim studijama pruža stručnu, informacionu i edukativnu pomoć doktorandima, ali i onima koji nameravaju da upišu doktorske studije ili su odbranili doktorsku disertaciju i žele da svoj rad učine vidljivijim.

Aktivnosti Centra posebno uključuju:

1) Edukativni grupni rad;

2) Instruktivni individualni rad, posebno u vezi sa pitanjima kao što su: objavljivanje u kategorisanim naučnim časopisima, šifre istraživača i dr;

3) Proveru originalnosti doktorskih disertacija;

4) Dopunu i ispravku podataka u repozitorijumu i druga pitanja u vezi sa odbranjenim i arhiviranim doktorskim disertacijama;

5) Realizaciju projektnih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje stručne i informacione podrške doktorskim studijama.

 

 

Ostale aktivnosti