Представљање књиге „Ванземаљски језици“ у Бечеју

Представљање књиге „Ванземаљски језици“ у Бечеју

У четвртак, 17. јуна, у Народној библиотеци у Бечеју, Центар за промоцију науке представио је своје ново издање – књигу Данијела Оберхауса Ванземаљски језици.

Промоција ове књиге одржана је у оквиру манифестације „Недеља џентлмена“, коју, већ четврту годину заредом, организује Народна библиотека Бечеј, овај пут под слоганом: Недеља књижевности, уметности и науке – недеља за све нас.

На самом почетку, присутнима се обратила Маријана Ђаковић, уредница културног програма Народне библиотеке у Бечеју, а потом су бечејској публици књигу представили др Машан Богдановски, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и преводилац књиге и Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију ЦПН-а и уредник овог издања. Њих двојица разговарали су о различитим и бројним покушајима Земљана, током историје, да успоставе контакт са бићима која можда живе ван наше планете. Од соларних огледала пројектованих за комуницирање са Марсовцима Морзеовом азбуком па све до фонографских записа и вештачке интелигенције којој је намењено да миленијумима лута космосом, како истичу др Богдановски и Умељић, сваки међузвездани комуникациони систем одражавао је научна знања и културни сензибилитет епохе која га је створила. Њих двојица осврнули су се и на занимљива, тешко одговорива питања која поставља ова књига, као што су: Уколико пошаљемо поруку у свемир, да ли ће је ванземаљска бића примити? Хоће ли је разумети? На ком језику ћемо ми говорити (а на ком они)? Да ли, осим универзалне граматике (коју је успоставио Ноам Чомски), постоји и граматика свемира?

„Недеља џентлмена“ је једнонедељна културна манифестација посвећена култури, уметности и науци, коју организује Народна библиотека у Бечеју. Контроверзни наслов ове манифестације за циљ има да укаже на неравноправност жена у свету књижевности и културе, јер иако савремена истраживања и статистике показују да жене далеко више читају и посећују библиотеке, књижевни и интелектуални естаблишмент и даље је претежно сачињен од „мушких имена“.

Остале активности