ЕЛЕМЕНТИ

Часопис за промоцију науке


Елементи

Елементи су домаћи илустровани часопис за промоцију науке. Од јуна 2015. упознајемо читаоце са најновијим научним дешавањима у свету и код нас. Било да је реч о астрономији, биологији, филозофији, математици, физици, уметности, политици или економији, на наших 96 страна очекују вас оригиналне приче испричане из другачијих углова. Тако ћете, на пример, у Елементима читати личне догодовштине астрофизичара који трага за црним рупама и далеким галаксијама, али и о средњoвековним роботима, преношењу бактерија у кухињи или о дуго скриваним, а невероватно испреплетеним путевима науке и робовласништва… На првој страни Елемената дочекује вас свежа вест из света науке – подношење иницијативе да се прогласи нова епоха у историји Земље (антропоцен), или одлука да се, први пут након 1875, промени начин на који дефинишемо четири основне мерне јединице.

Теме

Потом вас чека (често подужи) темат, главна прича броја, испричана кроз неколико перспектива. Темат може бити све – лажне вести, друштво екрана у коме обитавамо, еволуција људског поимања уметности или, пак, истине и заблуде о теоријама завере. Елементи у сваком броју доносе и интервјуе са проминентним домаћим и страним истраживачима, научним комуникаторима, уметницима који инспирацију проналазе у различитим научним дисциплинама, итд. Имамо и приче у сликама или у кадру, а ту наћи ћете и дуже или краће текстове из многих области: од медицине и хигијене, преко еволуције, музике и књижевности до хемије, хране и емпатије. За све љубитеље стрипа ту су текстови у којима се преплићу приче о популарним јунацима, али и о озбиљнијим темама попут приказа аутентичних психијатријских обољења у стриповима, или како су деца рата, у одсуству очева, узоре тражила у стрип јунацима.

Текстописци и илустратори

Последње, али не и најмање важно – наш часопис илуструју најпознатији графички уметници из Србије и региона, а упечатљиве илустрације су оно по чему се издвајамо од осталих публикација. Стога и не чуди признање упућено нашој сталној илустраторки Моники Ланг за најбољу илустрацију у штампаним и онлајн медијима, и то за илустрацију на насловној страни 13. броја Елемената. Наш тим чине млади, али и старији и искуснији научни новинари, текстописци, истраживачи, есејисти и промотери науке. Елементе можете купити по цени од 290 динара на готово свим киосцима у земљи, као и по већим књижарама и у Научном клубу Центра за промоцију науке. Излазимо четири пута годишње.

До идуће приче – читамо се!

ПОВЕЗАНО