ELEMENTI

Časopis za promociju nauke


Elementi

Elementi su domaći ilustrovani časopis za promociju nauke. Od juna 2015. upoznajemo čitaoce sa najnovijim naučnim dešavanjima u svetu i kod nas. Bilo da je reč o astronomiji, biologiji, filozofiji, matematici, fizici, umetnosti, politici ili ekonomiji, na naših 96 strana očekuju vas originalne priče ispričane iz drugačijih uglova. Tako ćete, na primer, u Elementima čitati lične dogodovštine astrofizičara koji traga za crnim rupama i dalekim galaksijama, ali i o srednjovekovnim robotima, prenošenju bakterija u kuhinji ili o dugo skrivanim, a neverovatno isprepletenim putevima nauke i robovlasništva… Na prvoj strani Elemenata dočekuje vas sveža vest iz sveta nauke – podnošenje inicijative da se proglasi nova epoha u istoriji Zemlje (antropocen), ili odluka da se, prvi put nakon 1875, promeni način na koji definišemo četiri osnovne merne jedinice.

Teme

Potom vas čeka (često poduži) temat, glavna priča broja, ispričana kroz nekoliko perspektiva. Temat može biti sve – lažne vesti, društvo ekrana u kome obitavamo, evolucija ljudskog poimanja umetnosti ili, pak, istine i zablude o teorijama zavere. Elementi u svakom broju donose i intervjue sa prominentnim domaćim i stranim istraživačima, naučnim komunikatorima, umetnicima koji inspiraciju pronalaze u različitim naučnim disciplinama, itd. Imamo i priče u slikama ili u kadru, a tu naći ćete i duže ili kraće tekstove iz mnogih oblasti: od medicine i higijene, preko evolucije, muzike i književnosti do hemije, hrane i empatije. Za sve ljubitelje stripa tu su tekstovi u kojima se prepliću priče o popularnim junacima, ali i o ozbiljnijim temama poput prikaza autentičnih psihijatrijskih oboljenja u stripovima, ili kako su deca rata, u odsustvu očeva, uzore tražila u strip junacima.

Tekstopisci i ilustratori

Poslednje, ali ne i najmanje važno – naš časopis ilustruju najpoznatiji grafički umetnici iz Srbije i regiona, a upečatljive ilustracije su ono po čemu se izdvajamo od ostalih publikacija. Stoga i ne čudi priznanje upućeno našoj stalnoj ilustratorki Moniki Lang za najbolju ilustraciju u štampanim i onlajn medijima, i to za ilustraciju na naslovnoj strani 13. broja Elemenata. Naš tim čine mladi, ali i stariji i iskusniji naučni novinari, tekstopisci, istraživači, esejisti i promoteri nauke. Elemente možete kupiti po ceni od 290 dinara na gotovo svim kioscima u zemlji, kao i po većim knjižarama i u Naučnom klubu Centra za promociju nauke. Izlazimo četiri puta godišnje.

Do iduće priče – čitamo se!

POVEZANO