Posebna izdanja

Eksperimentalni formati


Doktorati u prozi

Svaki istraživač bi rekao da je doktorat namenjen prevashodno mentoru, komisiji i matičnoj instituciji. Za naučnu instituciju doktorat je „obred prelaza“, koji simbolički označava da je kandidat spreman za naučnu karijeru. Iz ugla građana istraživač je neko ko bi mogao i ko bi trebalo da ponudi sveže i verodostojne odgovore na mnoga pitanja od javnog značaja. Doktorati u prozi su javni naučni angažman. U ovom nesvakidašnjem eksperimentu iz naučne komunikacije učestvovali su dva tekstopisca iz Centra za promociju nauke, 11 ilustratora iz pet država i 11 istraživača koji su svoje doktorske disertacije odbranili u Srbiji u poslednjih pet godina. Knjigu čini jedanaest eseja inspirisanih temama doktorskih disertacija iz uzbudljivih, savremenih naučnih oblasti, kao što su fizika kompleksnih sistema, evolucija morala, čitalačka pismenost, tipografija, kompjuterska dijagnostika i druge.

Nagrada

Na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, izdanje Doktorati u prozi: ilustrovane priče, autora Nikole Zdravkovića i Ivana Umeljića, koje je grafički opremila Milena Savić, dobilo je prestižnu nagradu „Bodan Kršić“, koja se dodeljuje za najlepšu knjigu. Članovi žirija, profesori Fakulteta primenjenih umetnosti, Jugoslav Vlahović, Tijana Kojić i Olivera Batajić Sretenović, ovako su obrazložili svoju odluku: „Efektno tipografski rešena ilustracija na koricama pravi zanimljivu igru između apstraktnog i čitljivog, a izbor taktilnog materijala budi poseban odnos prema knjizi… U ovoj knjizi zastupljeno je više ilustratora, što na prvi pogled nije primetno, iako su u izrazu različiti i autentični. Njihov rad drži knjigu u čvrstoj stilskoj formi i ne remeti njen tok… Mišljenja smo da je ovo ubedljivo grafičko rešenje doprinelo još zanimljivijem doživljaju neobično osmišljene teme ove knjige.“

Odravnjivanje

Napisano i nacrtano u celosti u formi stripa, Odravnjivanje predstavlja eksperiment na polju vizuelnog razmišljanja. Nik Suzenis izaziva konvencionalne vidove akademskog diskursa kako bi pred čitaoce stavio ujedno i neverovatno delo grafičke umetnosti i ozbiljno ispitivanje načina na koje ljudi strukturiraju znanje. Kroz grafičke inovacije i nemirne promene oblika, Odravnjivanje želi da se suprotstavi onoj vrsti uskog, rigidnog razmišljanja koje Suzenis naziva „ravnost“. Kao što dvodimenzionalni stanovnici iz Ravanije, novele Edvina A. Abota, nisu mogli da obuhvate pojam „na gore“, Suzanis kaže da obično ne možemo da vidimo izvan granica našeg trenutnog mentalnog okvira. Sjedinjujući reči i slike kako bi stvorilo nove forme znanja, Odravnjivanje nas uči kako da pristupimo načinima razumevanja koji su van onoga što inače poimamo.

Prikazi

Odravnjivanje Nika Suzenisa je kompleksno, divno, delirično promišljanje o skoro pa svemu pod suncem; jedinstveno i okrepljujuće štivo.“ (Skot Meklaud, autor knjige Razumeti strip i napraviti strip) „Ova knjiga je nabijena sintezama ideja, okretna, dalekosežna i nemoguće ju je sumirati. Oslobađa se standardnog formata sa panelima unutar okvira, pokazujući oku i umu kako da čitaju ovo crno-belo umetničko delo, koje je nepogrešivo inteligentno na nekonvencionalne i nove načine. Odravnjivanje zaslužuje poziciju obaveznog udžbenika u školama.“ (Nil Mukerji, New Statesman) „Napisana neverovatno jasno i pronicljivo, njene ilustracije koje ponekad proganjaju, a ponekad oduzimaju dah, potkrepljuju argumente koje knjiga zastupa da vizuelne informacije mogu da oblikuju naše razumevanje… Obavezno štivo za svakoga ko želi da stvara, kritikuje ili razmotri vizuelnu narativnu formu.“ (PUBLISHERS WEEKLY)

POVEZANO