Пројекат ,,Функционални модел самоодрживе еколошке куће“

Пројекат ,,Функционални модел самоодрживе еколошке куће“

Пројекат ,,Функционални модел самоодрживе еколошке куће“ финансиран је од стране Центра за промоцију науке Србије, кроз Јавни позив у 2018. години

Носилац пројекта је Удружење ,,Центар за еколошко образовање и одрживи развој“, а Центар за образовање Крагујевац је партнер у пројекту

Ауторке модела еко куће су Јована Ђурђевић, студент мастер студија на Факултету инжињерских наука у Крагујевцу, Наталија Алексић, студент мастер студија на Факултету инжињерских наука у Крагујевцу и Дуња Симоновић, студент четврте године студија на Факултету инжињерских наука у Крагујевцу.

Пројекат има за циљ да широј јавности представи концепт ,,пасивне куће“ која има изразито ниску потребу за електирчном енергијом и енергијом за грејање.

Пројекат је реализован кроз више фаза и јавних радионице. Након израде макете, прва јавна радионица одржана је 15. и 16. септембра 2018. године у шопинг центру Плаза у Крагујевцу. Кроз два дана интерактивних радионица, деца из предшколских установа и основних и средњих школа у Крагујевцу, као и посетиоци Плазе, имали су приликуда погледају и расклопе делове куће, погледају пресек и сам рад и њену функцију.

Након Плазе, Еко кућа је презентована и у оквиру манифестације Европска ноћ истраживача, 28. септембра 2018. године., где је на Ђачком тргу у Крагујевцу, у ноћи истраживача кући, као и њене основне функције могло да види преко 9000 посетилаца.

Од 19. новембра 2018. године, од отварања Парка науке у дворишту Прве крагујевачке гимназије, Модел самоодрживе еколошке куће налази се у сталној поставци парка, као један од експоната.

Остале активности