Научни Watch Party

Научни Watch Party

Центар за промоцију науке организовао је први научни Watch Party 

Позната конференција Science Online 2013, одржана од 31. јануара до 2. фебруара у САД, ове године је по први пут била доступна и за заинтересоване у Београду. У сарадњи са иницијаторима са Медицинског факултета, ЦПН је организовао прво интерактивно праћење ове конференције.

Упоредо са бројним другим градовима широм света, овај локални догађај је организован под називом Watch Party у Галерији науке и технике САНУ, у четвртак, 31. јануара, а настављен је у просторијама ЦПН-а 1. и 2. фебруара.

Заинтересовани учесници су на бројним Watch Party-јима широм света пратили ове теме, а београдска група гледалаца имала је прилику да путем интернета директно поставља питања предавачима у Северној Каролини, САД, и размењује идеје, размишљања и знања током конференције.

ШТА ЈЕ WATCH PARTY?

Watch Party је, иначе, термин који се везује за сферу интернета где се виртуални простор сусреће са оним реалним – Watch Party je догађај који подразумева окупљање групе људи и заједничко гледање одређеног садржаја. Углавном је оријентисан на сферу забаве, и то најчешће значи гледање омиљених ТВ серија. Овога пута је Watch Party организован у сврху промовисања научних садржаја који су били део програма овогодишње Science Online 2013 конференције.

Након неколико најава у медијима, у Галерији науке и технике САНУ, где је још увек била псотављена изложба Десет отворених питања науке, окупило се неколико десетина заинтересованих. Сва техника је прорадила и укључење је почело у 16.30, како је и најављено.

И док се на центар Београда спуштало вече, у Северној Каролини је било тек 9.30 сати. тако су се у оквиру Watch Party догађаја сусреле две публике – једна вечерња и једна јутарња.

Неизбежно, прву „гледачку забаву“ пратиле су и неке техничке потешкоће – друштвена мрежа Tвитер, која је требало да послужи као најсигурнији начин да гледаоци широм света постављају директна питања учесницима конференције у САД, била је, као ретко када, искључена неколико сати.

Дан касније, медији ће независно од овог извештавати о великом пробоју хакера у базу Твитера.

На срећу, пренос је неометано текао, а већ током друге сесије, и Твитер је оживео. Интерактивно праћење конференције инспирисало је београдске учеснике на краћу дискусију пошто је завршен званични онлајн део са директним преносом предавања.

Watch Party je пружио слику о томе како се уз помоћ нових технологија, путем модерних форми комуникације, освајају нове могућности за представљање и популаризацију научних темa код најшире публике.

НАУКА ОНЛАЈН

Идеја Science Online 2013 конференције је да истражи све правце којима се наука креће на интернету. Покренули су је Бора Живковић, Anton Zuiker и Dave Munger, а теме овогодишње, седме по реду конференције, обухватиле су различите аспекте научног извештавања: научно причање прича – лични наративи у научном извештавању, како променити поглед на науку у друштву, формално и неформално научно образовање и научно писање итд.

Остале активности