Naučni Watch Party

Naučni Watch Party

Centar za promociju nauke organizovao je prvi naučni Watch Party 

Poznata konferencija Science Online 2013, održana od 31. januara do 2. februara u SAD, ove godine je po prvi put bila dostupna i za zainteresovane u Beogradu. U saradnji sa inicijatorima sa Medicinskog fakulteta, CPN je organizovao prvo interaktivno praćenje ove konferencije.

Uporedo sa brojnim drugim gradovima širom sveta, ovaj lokalni događaj je organizovan pod nazivom Watch Party u Galeriji nauke i tehnike SANU, u četvrtak, 31. januara, a nastavljen je u prostorijama CPN-a 1. i 2. februara.

Zainteresovani učesnici su na brojnim Watch Party-jima širom sveta pratili ove teme, a beogradska grupa gledalaca imala je priliku da putem interneta direktno postavlja pitanja predavačima u Severnoj Karolini, SAD, i razmenjuje ideje, razmišljanja i znanja tokom konferencije.

ŠTA JE WATCH PARTY?

Watch Party je, inače, termin koji se vezuje za sferu interneta gde se virtualni prostor susreće sa onim realnim – Watch Party je događaj koji podrazumeva okupljanje grupe ljudi i zajedničko gledanje određenog sadržaja. Uglavnom je orijentisan na sferu zabave, i to najčešće znači gledanje omiljenih TV serija. Ovoga puta je Watch Party organizovan u svrhu promovisanja naučnih sadržaja koji su bili deo programa ovogodišnje Science Online 2013 konferencije.

Nakon nekoliko najava u medijima, u Galeriji nauke i tehnike SANU, gde je još uvek bila psotavljena izložba Deset otvorenih pitanja nauke, okupilo se nekoliko desetina zainteresovanih. Sva tehnika je proradila i uključenje je počelo u 16.30, kako je i najavljeno.

I dok se na centar Beograda spuštalo veče, u Severnoj Karolini je bilo tek 9.30 sati. tako su se u okviru Watch Party događaja susrele dve publike – jedna večernja i jedna jutarnja.

Neizbežno, prvu „gledačku zabavu“ pratile su i neke tehničke poteškoće – društvena mreža Tviter, koja je trebalo da posluži kao najsigurniji način da gledaoci širom sveta postavljaju direktna pitanja učesnicima konferencije u SAD, bila je, kao retko kada, isključena nekoliko sati.

Dan kasnije, mediji će nezavisno od ovog izveštavati o velikom proboju hakera u bazu Tvitera.

Na sreću, prenos je neometano tekao, a već tokom druge sesije, i Tviter je oživeo. Interaktivno praćenje konferencije inspirisalo je beogradske učesnike na kraću diskusiju pošto je završen zvanični onlajn deo sa direktnim prenosom predavanja.

Watch Party je pružio sliku o tome kako se uz pomoć novih tehnologija, putem modernih formi komunikacije, osvajaju nove mogućnosti za predstavljanje i popularizaciju naučnih tema kod najšire publike.

NAUKA ONLAJN

Ideja Science Online 2013 konferencije je da istraži sve pravce kojima se nauka kreće na internetu. Pokrenuli su je Bora Živković, Anton Zuiker i Dave Munger, a teme ovogodišnje, sedme po redu konferencije, obuhvatile su različite aspekte naučnog izveštavanja: naučno pričanje priča – lični narativi u naučnom izveštavanju, kako promeniti pogled na nauku u društvu, formalno i neformalno naučno obrazovanje i naučno pisanje itd.

Ostale aktivnosti