Kako produžiti život?

Kako produžiti život?

Još jedna Tribina sredom koju je CPN organizovao 30. januara pokrenula uzbudljivu diskusiju i izazvala veliko interesovanje publike

U sredu, 30 januara, ponovo se veliki broj građana se okupio pre Galerijom nauke i tehnike SANU kako bi učestvovao u još jednom događaju podstaknutom naukom. Najavljen u više medija i na sajtovima Centra za promociju nauke kao Tribina sredom, događaj je nazvan „Kako produžiti život“.

Tribina je izazvala jednako veliko interesovanje kao i prethodne slične akcije Centra – sala Galerije je bila prepunjena radoznalom publikom svih uzrasta.

Tribina sredom je naučnopopularna manifestacija otvorena za građane kao zametak programa Naučnog kluba CP. Ovog puta je organizovana kao završnica inače vrlo zapažene CPN izložbe „Deset otvorenih pitanja nauke„.

 

 

Tema tribine nije izabrana slučajno. Za nju su tokom prethodnih mesec dana glasali posetioci izložbe o neprešenim pitanjima nauke, koji su birali naučnu temu koja ih najviše zanima. Glasanje je otvoreno i na interetu, na adresi glasamzanauku.cpn.rs.

Na ovaj način je glasalo više od 12.000 ljudi, a ubedljiva većina se opredelila za temu „Kako produžiti život“, za koju je glasalo oko 3000 posetilaca. Pored ove, veliko interesovanje su izazvale i teme „Kako mozak misli?“ i „Od čega je nastao život?“.

CPN će u narednoj godini ovim temama posvetiti dodatnu pažnju u svojim naučnopopularnim manifestacijama. No, kako bi već sada predstavio ovu temu, CPN je u završnici izložbe organizovao multidisciplinarni program na koji su pozvani domaći naučnici mlađe i srednje generacije.

Tako je tema produženja života, po prvi put javno u Beogradu, osvetljena iz raznovrsnih uglova na jednom mestu – iz ugla, genetike, medicine, fizike i kulture.

Na tribini su učestvovali d Aleksandar Bogojević, viši naučni saradnik Instituta za fiziku u Beogradu, prof. dr Radoslav Pušić, profesor na Katedri za orijentalistiku Filološkog fakulteta u Beogradu i direktor Instituta Konfučije, zatim dr Vladimir Živković, patolog na Medicinskom fakultetu u Beogradu, kao i Mirko Đorđević, evolutivni biolog sa Instituta za biološka istraživanja. Moderator triine je bio Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija u CPN.

Prisutnima se kratko obratila direktorka Centra Aleksandra Drecun, nakon čega je počela diskusija o samim rezultata glasanja i značaju teme produženja života za različite nauke i čoveka uopšte. Pošto su naučnici izložili svoje eskperste poglede, diskusija je postala življa i zanimljivija.

U prijatnoj, opuštenoj atmosferi Galerije se zatim otvoreno diskutovalo o ovoj temi – o produženju životnog veka danas, o starenju, o postojanju genetičkog programa i evoluciji, o smrti i krivama umiranja, a razgovaralo se i da li je ovo pitanje samo vezano za egsaktne nauke i kako je ono vezano za kulturu i ljudsku misao.

Sagovornici su temu osvetlili iz ugla pojedinca – šta da čini i kako da se prema njoj postavi u svom životu, ali i iz ugla nauke – na koji način se ove teme obrađuju u naučnom kontekstu. Zanimljivo je da su se, mada u različitim sferama razmišljanja, stručnjaci iz raznih oblasti  složili kako produženje života samo po sebi nema smisla ako nije praćeno kvalitetom života, kako u medicinskom, tako i u društvenom pogledu.

 Foto: Milovan Milenković, CPN

Ostale aktivnosti