Радионица о одговорном истраживању на Сајму књига

Радионица о одговорном истраживању на Сајму књига

У оквиру Међународног београдског сајма књига, у петак, 25. октобра, на штанду ЦПН-а одржана је радионица о ЕУ политици „Одговорно истраживање и иновације“ и концепту Living Labs

У петак, 25. Октобра, од 11 до 13 часова, у оквиру Међународног београдског сајма књига, Центар за промоцију науке, у сарадњи са новосадским институтом Биосенс, је на штанду ЦПН-а одржао радионицу о концепту Одговорног истраживања и иновација (енгл. Responsible Research and Innovation – RRI).

RRI је научни оквир у коме сви друштвени актери (истраживачи, грађани, доносиоци одлука, представници привредног сектора) раде заједно у процесу истраживања и иновација, са циљем усклађивања резултата са вредностима, потребама и очекивањима европског друштва. Oн има централну улогу у програму Хоризонт 2020 и провлачи се кроз целокупни финансијски механизам са циљем грађења новог модела односа између науке и друштва у Европи. RRI концепт лежи у основи сва три представљена пројекта: RRING, SISCODE и TeRRIFICA, који се имплементирају у Републици Србији.

Током двосатне радионице, присутни су имали прилику да сазнају више о овом концепту и његовој примени, као и о самом пројекту RRING од Добривоја Лалета Ерића, руководиоца Сектора за међународну сарадњу у ЦПН-у. Након тога, Сташа Стојков из Института Биосенс је говорила о примени Living Labs концепта у савременој пољопривреди у оквиру пројекта SISCODE, након чега је др Марјана Бркић из ЦПН-а објаснила присутнима примену Living Labs у развоју климатских акција, која се одвија у оквиру пројекта TeRRIFICA.

Остале активности