Radionica o odgovornom istraživanju na Sajmu knjiga

Radionica o odgovornom istraživanju na Sajmu knjiga

U okviru Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, u petak, 25. oktobra, na štandu CPN-a održana je radionica o EU politici „Odgovorno istraživanje i inovacije“ i konceptu Living Labs

U petak, 25. Oktobra, od 11 do 13 časova, u okviru Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Centar za promociju nauke, u saradnji sa novosadskim institutom Biosens, je na štandu CPN-a održao radionicu o konceptu Odgovornog istraživanja i inovacija (engl. Responsible Research and Innovation – RRI).

RRI je naučni okvir u kome svi društveni akteri (istraživači, građani, donosioci odluka, predstavnici privrednog sektora) rade zajedno u procesu istraživanja i inovacija, sa ciljem usklađivanja rezultata sa vrednostima, potrebama i očekivanjima evropskog društva. On ima centralnu ulogu u programu Horizont 2020 i provlači se kroz celokupni finansijski mehanizam sa ciljem građenja novog modela odnosa između nauke i društva u Evropi. RRI koncept leži u osnovi sva tri predstavljena projekta: RRING, SISCODE i TeRRIFICA, koji se implementiraju u Republici Srbiji.

Tokom dvosatne radionice, prisutni su imali priliku da saznaju više o ovom konceptu i njegovoj primeni, kao i o samom projektu RRING od Dobrivoja Laleta Erića, rukovodioca Sektora za međunarodnu saradnju u CPN-u. Nakon toga, Staša Stojkov iz Instituta Biosens je govorila o primeni Living Labs koncepta u savremenoj poljoprivredi u okviru projekta SISCODE, nakon čega je dr Marjana Brkić iz CPN-a objasnila prisutnima primenu Living Labs u razvoju klimatskih akcija, koja se odvija u okviru projekta TeRRIFICA.

Ostale aktivnosti