РАДИОНИЦЕ О ЕТИЧКИМ ИЗАЗОВИМА НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

РАДИОНИЦЕ О ЕТИЧКИМ ИЗАЗОВИМА НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

Центар за промоцију науке, 7, 8. и 9. фебруара, у Научном клубу Београд реализовао је три радионице у оквиру којих су учесници добили прилику да се опробају у новој друштвеној игри развијеној током међународног пројекта TechEthos.

Они су, као чланови Светског грађанског већа, дискутовали о томе како ће изгледати будућност човечанства и покушали да пронађу адекватан одговор на изазове које пред нас стављају технологије у настајању: дигитална проширена стварност, климатски инжењеринг и неуротехнологије.

Фото: Марко Рисовић

Свет какав данас познајемо можда више никада неће бити исти. Очекује се да ће иновације у технологији створити нове могућности и значајно унапредити квалитет људског живота. Међутим, у различитим фазама развоја ове технологије потенцијално могу донети и многобројне етичке изазове и имати озбиљне последице по друштво.

Кроз три рунде игре представљене су технолошке подобласти датих технологија, могуће сфере њихове примене, као и њихов друштвени и етички утицај. Уз то, посебно су истакнуте последице које из ових области проистичу и које могу имати утицај на три друштвена фактора које је током игре било потребно одржавати у равнотежи.

Фото: Марко Рисовић

Фото: Марко Рисовић

Осим у Србији, у новој друштвеној игри „Етички изазови нових технологија“, окушаће се и играчи из Аустрије, Чешке, Румуније, Шпаније и Шведске.

Укључивање игара развијених током пројекта TechEthos у програме научних центара и музеја помоћи ће бољем разумевању друштвених вредности, ставова и забринутости јавности када је реч о споменуте три групе технологија. Информације добијене на овај начин биће од суштинског значаја за подршку одговорном истраживању и иновацијама и унапредити постојеће етичке и законске оквире.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности