RADIONICE O ETIČKIM IZAZOVIMA NOVIH TEHNOLOGIJA

RADIONICE O ETIČKIM IZAZOVIMA NOVIH TEHNOLOGIJA

Centar za promociju nauke, 7, 8. i 9. februara, u Naučnom klubu Beograd realizovao je tri radionice u okviru kojih su učesnici dobili priliku da se oprobaju u novoj društvenoj igri razvijenoj tokom međunarodnog projekta TechEthos.

Oni su, kao članovi Svetskog građanskog veća, diskutovali o tome kako će izgledati budućnost čovečanstva i pokušali da pronađu adekvatan odgovor na izazove koje pred nas stavljaju tehnologije u nastajanju: digitalna proširena stvarnost, klimatski inženjering i neurotehnologije.

Foto: Marko Risović

Svet kakav danas poznajemo možda više nikada neće biti isti. Očekuje se da će inovacije u tehnologiji stvoriti nove mogućnosti i značajno unaprediti kvalitet ljudskog života. Međutim, u različitim fazama razvoja ove tehnologije potencijalno mogu doneti i mnogobrojne etičke izazove i imati ozbiljne posledice po društvo.

Kroz tri runde igre predstavljene su tehnološke podoblasti datih tehnologija, moguće sfere njihove primene, kao i njihov društveni i etički uticaj. Uz to, posebno su istaknute posledice koje iz ovih oblasti proističu i koje mogu imati uticaj na tri društvena faktora koje je tokom igre bilo potrebno održavati u ravnoteži.

Foto: Marko Risović

Foto: Marko Risović

Osim u Srbiji, u novoj društvenoj igri „Etički izazovi novih tehnologija“, okušaće se i igrači iz Austrije, Češke, Rumunije, Španije i Švedske.

Uključivanje igara razvijenih tokom projekta TechEthos u programe naučnih centara i muzeja pomoći će boljem razumevanju društvenih vrednosti, stavova i zabrinutosti javnosti kada je reč o spomenute tri grupe tehnologija. Informacije dobijene na ovaj način biće od suštinskog značaja za podršku odgovornom istraživanju i inovacijama i unaprediti postojeće etičke i zakonske okvire.

Foto: Marko Risović

Ostale aktivnosti