Србија у Хоризонту 2020

Србија у Хоризонту 2020

ЦПН изложбу „Србија у Хоризонту“ отворио je 3. марта Роберт-Јан Смитс, директор Главне управе за истраживање и иновације Европске комисије[:]

_MMM9339

Центар за промоцију науке је у петак, 3. марта, у 14 часова отворио изложбу ”Србија у Хоризонту 2020”. Изложба се одржава у Галерији науке и технике САНУ као пресек досадашње сарадње домаћих истраживача, научноистраживачких и других установа и са Европском унијом.

Изложбу је посетио Роберт-Јан Смитс, генерални директор Главне управе за истраживање и иновације Европске комисије, један од највиших функционера Ервопске уније у области науке који су посетили Србију.

„Веома је важно, више него икада раније, да се промовише наука, да се говори о научним идејама и резултатима“, рекао је Роберт-Јан Смитс током ексклузивном интервјуа који је дао за портал Центра за промоцију науке, Елементаријум, током посете изложби.

Изложба приказује више примера позитивне праксе истраживача из Србије у издашном и актуелном програму Европске уније за финансирање науке ”Хоризонт 2020”. Уз статистички пресек резултата домаћих установа, изложба представља добитнице ERC гранта, освојени  Тиминг пројекат и искуства из пројекта RRI.

_MMM9330

_MMM9301

Поред Смитса, на скупу који је организовао Центар, говорили су и академик Зоран Петровић, управник Галерије науке  и технике САНУ, као и Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке.

Центар је на овај скуп позвао и докторанде из Србије који су високом госту из Европске уније могли да поставе питања о стању науке у Европи и Србији, пројектима и подршци истраживањима.

Задовољан бројним сусретима које имао током посете Србији, Смитс је истакао да ће европским научницима пренети поруку: „Остварите сарадњу са српским научницима и зовите их да постану део важе мреже, што је свакако у интересу Европе као целине“.

Истражите више на Елементаријуму.

_MMM9259

_MMM9292

Остале активности