RRI Tools u Londonu

RRI Tools u Londonu

Tročlani tim Cetra za promociju nauke učestvovao je na treningu trenera održanom u Londonu od 17. – 19. februara u okviru RRI Tools projekta[:]

UCL-London

Tročlani tim iz Cetra za promociju nauke, zadužen za saradnju na međunarnodnom projektu RRI (Responsible research and inovation), učestvovao je na treningu trenera održanom u Londonu od 17. – 19. februara.

Osnovni cilj projekta Odgovorno istraživanje i inovacije je usklađivanje naučnih istraživanja sa vrednostima i potrebama društva i povezivanje svih zainteresovanih strana i aktera u ovom procesu (naučne zajednice, donosioci odluka, civinlni sektor, obrazovana zajednicu, kao i privredu i industriju).

Trening u Londonu, koji je organizovao jedan od partnera na projektu, UCL (University College London), imao je za cilj obuku budućih trenera koji će u svojim regionalnim centrima širiti ideju o odgovornom istraživanja i nastojati da, kroz treninge, radionice, tribine i slične javne događaje, ideju o odgovornom istraživanju sprovedu u praksu.

24559784464_de27b46790_z

Centru za promociju nauke, koji na ovom projektu učestvuje kao jedan od 26 partnera iz 19 evropskih zemalja, je dodeljena uloga koordinatora partnerskih institucija iz regiona (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Srbija). U narednih nekoliko meseci Centar će organizovati i sprovoditi treninge i radionice u 5 navedenih zamalja tokom kojih će obučavati  predstavnike svih zaintersovanih strana kako da u svom radu implementiraju principe odgovornog istraživanja.

Važan aspekt treninga činiće i predstavljanje tzv. RRI Toolkit-a – seta onlajn alata koji imaju za cilj da posluže kao konkretna pomoć svim zainteresovanima u praktičnoj implementaciji ideje odgovornog istraživanja, kao što je pisanje predloga projekata ili primena principa u nastavi naučnih predmeta u srednjoj školi.

25164911086_2b250ff7db_z

Ostale aktivnosti