RRI Tools на Филозофском

RRI Tools на Филозофском

На Филозофском факутету у Београду је 19. октобра одржан тренинг на тему одговорног истраживања 

[:]_MMM3905

На Филозофском факултету у Београду је у среду, 19. октобра, одржан тренинг на тему одговорног истраживања посвећен истраживачима из друштвених и хуманистичких наука.

Тренинг ”Алати за одговорно истраживање” реализован је у оквиру пројекта RRI Tools (Responsible Research and Innovation Tools), који има циљ да укаже на потребу за већом одговорношћу у процесу научног истраживања и да свим актерима пружи практичне алате како да свој рад ускладе са потребама друштва на етички прихватљив и одржив начин. Главне теме о којима је дискутовано на скупу на Филозофском факултету биле су етичка процена истраживања, отворена наука, родна равноправност у науци и укључивање шире јавности у научна истраживања.

Учесници тренинга били су истраживачи, професори, асистенти и докторанди из психологије, социологије, биоархеологије, психолингвистике, економије и других сродних научних дисциплина, али и представници организација цивилног друштва. Тренинг су водили чланови тима RRI Tools пројекта из Центра за промоцију науке уз госте предаваче Ирис Жежељ и Далибора Петровића.

Др Ирис Жежељ са Катедере за социјалну психологију Филозофског факултета говорила је о значају принципа отворене науке као што су доступност података, проверљивост и кумулативност научног сазнања. Др Далибор Петровић, социолог и предавач на неколико факултета на Београдском универзитету и сарадник Центра за промоцију науке, говорио је о етичкој процени научног истраживања, теми која је покренула плодоносну дискусију међу учесницима.

Тренинг је пробудио велико интересовање међу истраживачима, отворио многа важна питања о принципима одговорности у научном истраживању и подстакао стварање нових иницијатива и сарадње у будућности.

Остале активности