SATORI радионице

SATORI радионице

У оквиру ЕУ пројекта SATORI 24. и 25. новембра у Београду су одржане радионице на тему етичке процене научних истраживања[:]

_MMM0673

У оквиру европског пројекта SATORI који се бави етичком проценом научних истраживања, 24. и 25. новембра у Београду одржане су две једнодневне радионице, током којих су експерти у овој области из Србије и земаља у региону, имали прилику да се упознају са главним циљевима пројекта и продискутују његове резултате. Радионице је организовао Центар за промоцију науке, као један од партнера SATORI пројекта.

Прва радионица била је посвећена експертима који се баве етичком оценом науке, било да су етички евалуатори или чланови етичких комитета, док је други дан био намењен представницима истраживачке заједнице и удружења цивилног друштва. Координатор пројекта, професор Филип Бреј са Универзитета Твенте, заједно са др Ингрид Салиjес из УНЕСКО-а представили су главне резултате пројекта, након чега је уследила дискусија.

Другог дана радионице, учесници су дискутовали CEN Workshop Agreement, у оквиру ког су изложени предлози стандарда у области етичке процене истраживања. Након тога, учесници су били подељени у неколико група у оквиру којих су биле анализиране студије случаја. Део резултата представио је и др Далибор Петровић, професор са Универзитета у Београду. Он је говорио о етичкој процени истраживања у нашој земљи. Такође, другог дана било је речи о још једном европском пројекту, RRI Tools, у чијем фокусу је концепт одговорног истраживања и иновација.

_MMM0675

Остале активности