СТЕМ концепти у Нишу

СТЕМ концепти у Нишу

У Научном клубу Ниш у четвртак, 22. фебруара, одржана је радионица о новим образовним концептима у СТЕМ дисциплинама[:]IMGP9182

У четвртак, 22. фебруара, у Научном клубу у Нишу је у оквиру концепта Научно образовање за одговорно друштво одржана радионица на тему нових образовних концепата у СТЕМ дисциплинама. Овом приликом представљена су четири европска пројекта у којима је Центар за промоцију науке партнер – Scientix, STEM School Label, CREATIONS и Hypatiа.

Scientix представља највећу европску мрежу наставника природних наука, чија је идеја да омогући повезивање наставника из читаве Европе и олакша размену њихових пракси и искустава. Поред тога, Scientix чини и база великог броја наставних ресурса, вебинара и курсева који стоје на располагању наставницима за њихову континуирану обуку.

Учесници радионице у Нишу имали су прилику да од Scientix амбасадора Анице Тричковић чују више о могућностима које пружа Scientix пројекат из угла наставника. Приказан је и начин коришћења Scientix портала, као и примери успешних пројеката. Додатно, учесницима је презентована и идеја која стоји иза иницијативе „Недеља откривања СТЕМ дисциплина 2018“, која ће бити одржана последње недеље у априлу.

Тим Центра за промоцију науке је представио и пројекат Hypatiа који се бави освешћивањем академских родних стереотипа који негативно утичу на избор каријера девојчица и девојака у СТЕМ областима. Такође, разговарало се и о CREATIONS пројекту, који подстиче креативне методе наставе у СТЕМ областима.

На крају је представљен и пројекат STEM School Label, који ће омогућити заинтересованим школама са иновативним приступом настави из СТЕМ предмета акредитовање на европском нивоу.

Остале активности