STEM koncepti u Nišu

STEM koncepti u Nišu

U Naučnom klubu Niš u četvrtak, 22. februara, održana je radionica o novim obrazovnim konceptima u STEM disciplinama[:]IMGP9182

U četvrtak, 22. februara, u Naučnom klubu u Nišu je u okviru koncepta Naučno obrazovanje za odgovorno društvo održana radionica na temu novih obrazovnih koncepata u STEM disciplinama. Ovom prilikom predstavljena su četiri evropska projekta u kojima je Centar za promociju nauke partner – Scientix, STEM School Label, CREATIONS i Hypatia.

Scientix predstavlja najveću evropsku mrežu nastavnika prirodnih nauka, čija je ideja da omogući povezivanje nastavnika iz čitave Evrope i olakša razmenu njihovih praksi i iskustava. Pored toga, Scientix čini i baza velikog broja nastavnih resursa, vebinara i kurseva koji stoje na raspolaganju nastavnicima za njihovu kontinuiranu obuku.

Učesnici radionice u Nišu imali su priliku da od Scientix ambasadora Anice Tričković čuju više o mogućnostima koje pruža Scientix projekat iz ugla nastavnika. Prikazan je i način korišćenja Scientix portala, kao i primeri uspešnih projekata. Dodatno, učesnicima je prezentovana i ideja koja stoji iza inicijative „Nedelja otkrivanja STEM disciplina 2018“, koja će biti održana poslednje nedelje u aprilu.

Tim Centra za promociju nauke je predstavio i projekat Hypatia koji se bavi osvešćivanjem akademskih rodnih stereotipa koji negativno utiču na izbor karijera devojčica i devojaka u STEM oblastima. Takođe, razgovaralo se i o CREATIONS projektu, koji podstiče kreativne metode nastave u STEM oblastima.

Na kraju je predstavljen i projekat STEM School Label, koji će omogućiti zainteresovanim školama sa inovativnim pristupom nastavi iz STEM predmeta akreditovanje na evropskom nivou.

Ostale aktivnosti