Стручна радионица у ЦПН-у

Стручна радионица у ЦПН-у

У уторак, 26. новембра, у ЦПН-у je одржана стручна радионица о генетичкој предиспозицији за инфективне болести[:]

Др Душан Богуновић, постдокторант са Рокфелер универзитета у Њујорку, одржао је у уторак, 26. новембра, радионицу на тему генетичке предиспозиције за инфективне болести. Радионица је одржана у просторијама Центра за промоцију науке, а присуствовало је преко 30 учесника.

На радионици је било речи о томе да ли су неки људи склонији инфекцијама од других? Какву улогу гени имају код развоја одређених болести? Неки појединци се веома лако разболе, док други скоро никад нису болесни од инфективних болести. Истраживањем клиничких случајева ових болести, које за неке људе могу бити и смртоносне, могуће је сазнати више о нашем имуном систему и улози генетичких фактора у предодређености за поједине инфективне болести.

Током постдокторских студија, Богуновић се интензивно бавио темом инфективних болести, а резултати његових истраживања објављени су и у часопису Science. Oд јануара идуће године почиње са радом као ванредни професор на Icahn School of Medicine at Mount Sinai у Њујорку.

Душан Богуновић, постдокторант на Универзитету Рокфелер, у Њујорку, рођен је у Београду, где је и започео студије медицине, да би касније школовање наставио у САД. Докторирао је на New York University Medical School 2010. године, а бавио се истраживањима на пољу молекуларне онкологије и имунологије. Од наредне године почиње да ради као ванредни професор на Одељењу за микробиологију Icahn School of Medicine at Mount Sinai у Њујорку. Аутор је и коаутор бројних  научних радова, од којих је један, из области генетике имунологије, објављен 2012. године у престижном научном часопису Science.

 

Остале активности