М3 трибина о Тјурингу

М3 трибина о Тјурингу

У завршници „Маја месеца математике“, у суботу, 31. маја, ЦПН организовао трибину поводом 60 година од смрти Алана Тјуринга

_MMM1597

Поводом 60 година од смрти бриљантног математичара, криптолога и теоретичара рачунарских наука Алана Тјуринга, Центар за промоцију науке организoвао је трибинуТјуринг, 60 година после. Трибина је одржана 31. маја, у 19 часова, у ЦПН Научном клубу, на адреси Кнез Михаилова 5.

На трибини су говорили Милан Божић, са Математичког факултета, Ана Јешић, из Издавачке куће Хеликс, и Душан Маљковић, из Центра за квир студије. Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, ЦПН.

_MMM1692

_MMM1705

Алан Тјуринг је творац Тјурингове машине, замишљеног „уређаја“ за манипулисање симболима, помоћу кога је Тјуринг решио један од највећих проблема математике 20. века, проблем одлучивости, а за који ће се показати да може да симулира логику било ког рачунара.

Поред тога, он је идејни творац Тјуринговог теста, који би могао утврдити да ли машина може да покаже интелигенцију. Током Другог светског рата, Тјуринг игра изузетно важну улогу у дешифровању немачких порука.

Центар за промоцију науке подсетио је на значај идеје на којој је Алан Тјуринг пасионирано радио, те окупио математичаре и познаваоце рада ексцентричног генија, на трибини одржаној поводом годишњице његове смрти.

_MMM1708

_MMM1609

На трибини се разговарало о Тјуринговој заоставштини, значају за математику у 20. веку, за развој алгоритама, али и за прве кораке у истраживањима вештачке интелигенције. Саговорници су се посебно осврнули на његов шири утицај на културу, као и њег.ов однос са савременицима као што су били Расел и Витгенштајн.

Но, значајан сегмент разговора заузео је трагичан крај Тјуринговог живота.Наиме, Алан Тјуринг себи одузима живот 1954, само две године након што је оптужен за велику непристојност пошто је признао да је био у љубавној вези са другим мушкарцем.

Хомосексуалност је тада још била кривично дело у Британији, а помиловање и извињење које му је премијер Велике Британије доделио готово 60 година након смрти, стоје угравирани на табли његове родитељске куће.

_MMM1714

Остале активности