M3 tribina o Tjuringu

M3 tribina o Tjuringu

U završnici „Maja meseca matematike“, u subotu, 31. maja, CPN organizovao tribinu povodom 60 godina od smrti Alana Tjuringa

_MMM1597

Povodom 60 godina od smrti briljantnog matematičara, kriptologa i teoretičara računarskih nauka Alana Tjuringa, Centar za promociju nauke organizovao je tribinuTjuring, 60 godina posle. Tribina je održana 31. maja, u 19 časova, u CPN Naučnom klubu, na adresi Knez Mihailova 5.

Na tribini su govorili Milan Božić, sa Matematičkog fakulteta, Ana Ješić, iz Izdavačke kuće Heliks, i Dušan Maljković, iz Centra za kvir studije. Moderator tribine bio je Slobodan Bubnjević, CPN.

_MMM1692

_MMM1705

Alan Tjuring je tvorac Tjuringove mašine, zamišljenog „uređaja“ za manipulisanje simbolima, pomoću koga je Tjuring rešio jedan od najvećih problema matematike 20. veka, problem odlučivosti, a za koji će se pokazati da može da simulira logiku bilo kog računara.

Pored toga, on je idejni tvorac Tjuringovog testa, koji bi mogao utvrditi da li mašina može da pokaže inteligenciju. Tokom Drugog svetskog rata, Tjuring igra izuzetno važnu ulogu u dešifrovanju nemačkih poruka.

Centar za promociju nauke podsetio je na značaj ideje na kojoj je Alan Tjuring pasionirano radio, te okupio matematičare i poznavaoce rada ekscentričnog genija, na tribini održanoj povodom godišnjice njegove smrti.

_MMM1708

_MMM1609

Na tribini se razgovaralo o Tjuringovoj zaostavštini, značaju za matematiku u 20. veku, za razvoj algoritama, ali i za prve korake u istraživanjima veštačke inteligencije. Sagovornici su se posebno osvrnuli na njegov širi uticaj na kulturu, kao i njeg.ov odnos sa savremenicima kao što su bili Rasel i Vitgenštajn.

No, značajan segment razgovora zauzeo je tragičan kraj Tjuringovog života.Naime, Alan Tjuring sebi oduzima život 1954, samo dve godine nakon što je optužen za veliku nepristojnost pošto je priznao da je bio u ljubavnoj vezi sa drugim muškarcem.

Homoseksualnost je tada još bila krivično delo u Britaniji, a pomilovanje i izvinjenje koje mu je premijer Velike Britanije dodelio gotovo 60 godina nakon smrti, stoje ugravirani na tabli njegove roditeljske kuće.

_MMM1714

Ostale aktivnosti