Велика математичка изложба „Рачунам на математику“

Велика математичка изложба „Рачунам на математику“

4. мај 2012.

Велика математичка изложба „Рачунам на математику“ свечано је отворена у петак, 4. маjа у Галериjи Робне куће Београд (Кнез Михаилова 5), у оквиру научнопопуларне манифестациjе М3 (Маj месец математике), коjу у сарадњи са броjним партнерима организуjу Центар за промоциjу науке и Математички институт Српске академиjе наука и уметности.

Изложбу су отворили Александра Дрецун, директорка Центра за промоциjу науке и Зоран Марковић, директор Математичког института САНУ-а, а отварању су присуствовати броjни угледни гости из света науке и jавног живота.

Централна изложба манифестациjе Маj месец математике jе управо Велика математичка изложба „Рачунам на математику!“, на коjоjје представљен велики броj до сада невиђених интерактивних експоната и интерактивних садржаjа коjима jе циљ да математику прикажу онаквом каква заправо jесте – као игру, страст и креативну вештину на граници уметности и науке. Посебно се издваjају експонат Пчеле и математика, као и специjално дизаjнирана Галтонова даска.

Посетиоци свих узраста имаће прилику да погледаjу изложбу „Све jе броj“, шваjцарског уметника Еугена Jоста, коjи jе инспирациjу за своj рад пронашао у уверењу питагореjаца да су броjеви скривени иза свега што нас окружуjе, од хармониjа у музици до орбита планета, као и поставку „Визуелна математика“, професора Jаблана Славика, коjи ће представити значаj модуларности, рекомбинациjе итд., а да би се у потпуности разумели, радови су праћени кратким коментарима коjи тумаче математичке контексте на коjима су базирани: Кохова крива, елементи теориjе чворова и др.

Током маjа месеца у галериjском простору Робне куће Београд, посетиоци могу учествовати и у игри Танграм, коjа jе била jедна од великих страсти Наполеона Бонапарте и Едгара Алана Поа, показати колико су сналажљиви у Лавиринту, решавати jедначине како би спречили потонуће пиратског брода или пак провозати Коцкоцикл, бицикл са квадратним точковима, направити своj ешеровски мозаик, сложити слагалицу Тетраксис, такмичити се у слагању Рубикове коцке и jош много тога.

Више информација на саjту www.m3.rs

Tags

Остале активности