Да ли је могућ још један ERC у Србији?

Да ли је могућ још један ERC у Србији?

Након недавног успеха наше научнице Софије Стефановић, у Новом Саду организована радионица за све који желе да освоје средства за изузетне

[:]

ERC&MSCA promo 22.12.2014 (2)

У понедељак, 22. децембра 2014. године на Универзитету у Новом Саду, одржана је радионица намењена пре свега истраживачима који желе да се пријаве на престижне европске програме финансирања, у оквиру Хоризонта 2020, као што су Европски истраживачки савет (European Research Council, ERC) и Марија Склодовска Кири Акције. Радионици је присуствовало око 40 истраживача у разним фазама каријере.

Радионица је протекла у радној атмосфери, а окупљени полазници искористили су ову прилику да размене знања, идеје и искуства. Састанак је послужио и као платформа за повезивање, али и подстицај истраживачима да аплицирају за поменуте програме.

Током првог дела састанка представљен је програм ERC, са фокусом на недавно затворени позив Starting Grant 2014 и тренутно отворени позив Starting Grant 2015. Такође, било је речи и о позививима Consolidator Grant 2014 и 2015, који су намењени истраживачима у средњој фази каријере. Гордана Влаховић, са Природно-математичког факултета у Новом Саду и Национална контакт особа за ERC програм, представила је ове позиве, као и резултате евалуације недавно затворених конкурса.

Након тога, др Ивана Ковачић са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, причала је о Step 2 фази евалуације поднетог предлога пројекта за Consolidator Grant 2014. Професорица Ковачић је пренела своја искуства са недавно одржаног панел инетрвјуа у Бриселу.

У другом делу састанка Нада Милошевић из Министарства за просвету, науку и технолошки развој је као Национална контакт особа за програм Марија Склодовска Кири Акције представила тренутно постојеће шеме финансирања и отворени позив MARIE SKLODOWSKA-CURIE INNOVATIVE TRAINING NETWORKS (H2020-MSCA-ITN-2015). Такође, било је речи и о будућим позивима.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са Универзитетом у Новом Саду организовало је ову радионицу која је за циљ имала упознавање наших истраживача са високим захтевима позива ових програма финансирања.

Мада је донедавно Србија била једна од земаља без ERC грантова, успех научнице са Филозофског факултета у Београду, др Софије Стефановић, потврђује да и у Србији постоји изузетна наука. Радионице овог типа послужиће да нашим научницима демистификују селекциони процес ових европских програма који за циљ имају финансирање изузетности у науци и да на тај начин стимулишу наше научнике да у што већем броју аплицирају за ову врсту грантова.

Радионица је била одржана у новој згради Ректората Универзитета у Новом Саду.

Истражите више о програму.

Остале активности